април 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Alpine представи новия А521А и пилотите си за сезон 2021

Alpine замени във Формула 1 Renault. Днес бе представен новия болид на Alpine А521, който на практика ще използва шасито на Renault R.S.20, заради ограниченията, наложени от правилника. Смяната на името на тима във Формула 1 в резултат на преструктурирането на компанията. Екипът от Енстън обаче ще продължи да работи по програмата за Формула 1.

Най интересно се прие новата цветова схема на колата. Тя е дело на Sean Bull Design. В нея преобладава специфичния за Alpine син металик.

Шаситата A521 и Renault R.S.20 са еднакви заради правилника на ФИА, наложен в резултат на пандемията. Промените са в аеродинамичния пакет, както и в задвижващата система на Renault. Променено е и окачването.

Нови са и полите. Всъщност Фернандо Алонсо се върна в “родния” си отбор на мястото на Даниел Рикардо, който отиде в McLaren. Renault подписа с Алонсо за 2021 г. Съотборник на двукратния световен шампион Естебан Окон, който е за втора поредна година в тима. Резервен пилот ще бъде Данил Квят, който идва от AlphaTauri. Квят заема мястото на руснака Сергей Сироткин.

Мотоциклетен специалист става шеф на отбора. Това е Давиде Бривио, който най-изненадващо напусна Suzuki в MotoGP, за да поеме кормилото на Alpine. Бривио идва на уволнения вкрая на миналата година Сирил Абитебул. Италианецът, заедно с изпълнителния директор Марчин Будковски ще са директно подчинени на изпълнителния директор на Alpine Лоран Роси. 

Alpine A521 ще направи официалния си дебют на тестовете другата седмица. те започват на 12 март на пистата в Бахрейн.