62 коли заявени за старт този уикенд на писта „Дракон“ в Калояново

Стефан ИлиевМасова атака от заявки на автомобили и пилоти се получи за последния кръг от пистовия шампионат. Заявени са 61 участника в четирите серии на шампионата. Надпреварата носи името „Хасково“, защото моторът на състезанието е Иван Бакърджиев, известен с това, че прави състезанието в кв. Орфей на Хасково. Сега обаче по ред причини, състезанието е на  единственото специализирано и лицензирано трасе за автомобилни състезания у нас – пистата „Дракон“. Иван Бакърджиев направи невъзможното, за да организира заявения хасковски кръг и пистовия шампионат за 2021 г. Всъщност Бакърджиев и друг  път е правил състезанието си на „Дракон“, така че за него това не е новост.

Многотията от пилоти е обяснима. Всеки иска за последно „да разтърка“ гуми, пък и много титлите още не са решени. Дългата пауза между предпоследния кръг в Стара Загора и този е обяснима. Като се почне от ковид ограниченията, та се мине през уикендите, заети с кръгове от рали и рали-спринт шампионатите и после изборите. Та ето как се събраха толкова пилоти – 20 в серия Спорт, 15 в Туринг, 12 в Макси и 14 в Лада. , т, както и след последното голямо автомобилно състезание в страната – рали Стари столици в началото на септември, обяснява защо бройката на регистрираните пилоти е така висока.

Както стана дума, титлата е решена само в серия Спорт. Тя е за Йордан Методиев (Дианел Рейсинг) с Honda Civic, който защити короната си още в Стара Загора. Затова пък за среброто и бронза още има претенденти. Най-масираната атака е от страна на „Зелените лисици“. Адашите Александър Димитров – Пъчката и Александър Антов, Honda Civic вървят в комплект с Венцислав Цонев и Деян Деянов, двамата с Peugeot. Сашо Антов се надява поне в края на сезона да се отърве от каръка, който го преследва и да помогне, заедно с Пъчката, за отборната титла, която преследват „Грийн фокс“. Те трябва да се борят с АСК Стара Загора с петима пилоти, сред които бившият шампион Симеон Симеонов и Деян Куманов.

В серия Туринг, където фаворит е Иван Влъчков (К-2 рейсинг) с Honda Civic, от отбора му ще кара и Кольо Карастоянов. Тук силно представителство имат бургазлийте от Елена тим – хондаджийте Стоян Апостолов, Стоил Неков и Симеон Кандаров, заедно с Деян Георгиев. И тук има „Зелени лисици“ и то все бързи – Димитър Кондев, Косьо Йорданов и Искрен Веселинов, който също гледа към титлата.

При Максималистите битката е ясна – между вечните съперници Пламен Камбуров, Константин Маршавелов и Илия Царски, всички с Mitsubishi Lancer. Но с апетити към титлата е и Румен Киров, който тази година направи със своето Subaru Impreza страхотни състезания. Същото може да се каже и за Венцислав Станев с Mitsubishi Lancer. Шампионът на Купа Енеос много добре се вписа в елита на най-бързите и догодина със сигурност ще им създава ядове.

В Серия Лада Иван Лишев ще трябва да защитава титлата си от набезите на Крум Крумов, който е лидер в класирането, но пропусна Стара Загора, от съотборника си Евгени Семерджиев и  Бранимир Данов. Да не забравяме и Огнян Патенов – също бивш шампион.

Така че на „Дракон“ също ще бъде интересно и напрегнато във всяка от сериите. Ще бъде и тържествено! След като бъдат наградени призьорите от последния кръг, купи и отличия ще получат и пилотите на писта, планинско и другите дисциплини. Там, на „Дракон“, при съблюдаването на строги мерки за ковид-сигурност, ще бъдат наградени шампиони и подгласници в автомобилните дисциплини от тазгодишните шампионати. Носителите на титлите на рали и рали-спринт вече получиха своите купи в Пампорово.

Снимки Курти Куртев

Инфограф rallyxpress

Next Post

Suzuki представи новия S-CROSS

Suzuki представи днес изцяло новия S-CROSS. Премиерата бе водена лично от Тошихиро Сузуки – президент на Suzuki Motor Corporation  Автомобилът е проектиран да отговори на динамичните нужди на модерния собственик […]