юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

80-то рали „Полша“ на ORLEN, на трасето излиза Себастиен Ожие

7897979

Високоскоростните чакълени пътища в Полша са включени в календара на WRC пет пъти – първоначално през 2009 г., а след това четири последователни години от 2014 до 2017 г. По-късно този месец, след повече от шест години отсъствие, ралито се завръща на най-високото ниво в спорта.

Лидерът в шампионата Тиери Ньовил е начело на списъка със заявки за кръга в Миколайки, който ще се проведе от 27 до 30 юни. Белгиецът, който кара за Hyundai Motorsport, спечели победата при последното участие в Полша през 2017 г. Към него се присъединяват От Танак и Андреас Микелсен, като последният е предишен победител през 2016 г., в тричленния състав на i20 N Rally1.

Ожие е част от тройната заплаха на Toyota Gazoo Racing, която си партнира с другите пилоти на GR Yaris Rally1 Елфин Еванс и Такамото Кацута за това, което ще бъде петото му участие за сезона. Ожие спечели две победи в Полша през 2014 и 2015 г., като тогава караше Volkswagen.

M-Sport Ford разполага с разширен състав, в който към постоянните звезди Адриен Фурмо и Грегоар Мюнстер се присъединява латвийският голаджия Мартинш Сескс. Сескс, който дебютира на най-високо ниво благодарение на подкрепата на M-Sport Ford и WRC Promoter, ще кара нехибриден автомобил Puma Rally1 заедно с втория пилот Ренарс Франсис.

Като трикратен победител в ралито, Кайетан Кайетанович ще бъде нетърпелив да остави своя отпечатък в категорията WRC2 при завръщането си във WRC. Той, заедно с Оливър Солберг и Гъс Грийнсмит, е сред множеството звезди, управляващи автомобили Škoda Fabia RS Rally2.

Финландците Сами Паяри и Рупе Корхонен ще се състезават с Toyota GR Yaris Rally2, а Николай Грязин е единственият участник в Citroën C3 Rally3.