юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

AMA Pro Motocross: Звездата на Honda Джет Лоурънс с четвърта победа за сезона

7897979

Последователността донесе на пилота на Honda Джет Лоурънс четвърта победа за сезона в професионалния шампионат по мотокрос в Саутуик. След една седмица почивка, шампионатът Pro Motocross на AMA Pro Racing, се завърна за 5-ия кръг от сезон 2024. Това беше поредното годишно посещение в Западен Масачузетс и емблематичната пясъчна писта в Саутуик. 43-тото състезание на трасето беше с облачно небе, ниски температури и огромна тълпа от страстни фенове.

В клас 450, защитаващият титлата си Джет Лоурънс използва първо и второ място в двата манша, за четвъртата си победа за сезона за отбора на Honda HRC. Първият манш в клас 450 започна с познатата гледка на братята Лоурънс от екипа на Honda HRC, начело на групата. Джет взе холшота на Хънтър, а точно зад тях беше Чейс Секстън. С чиста писта пред себе си, Джет Лоурънс успя да спринтира до преднина от повече от 2,5 секунди преди края на първата обиколка.

След това младият австралиец продължи да увеличава предимството пред брат си, което в крайна сметка наближи 10 секунди. Зад тях Секстън утвърди позицията си на трето място. Джет Лоурънс си осигури петата победа в манш за сезона с 6,4 секунди пред Хънтър Лорънс. Във втория и решителен манш нещата бяха почти същите. Джет Лоурънс отново поведе пред Хънтър на първия завой за нов холшот. Секстън беше агресивен в първата обиколка и изпревари Хънтър Лоурънс за второ място. Веднага след това той започна да търси път към лидерството на Джет Лоурънс.

Инерцията на Секстън спря. Така Хънтър Лоурънс атакува брат си и пое лидерството. Джет се настани на второ място, докато Секстън и неговият съотборник Арън Плесинджър преследваха съответно от трето и четвърто място. През последните 10 минути Лоурънс излезе за кратко извън пистата, което позволи на Джет да окаже натиск върху брат си и да мине напред няколко минути преди края.

Постоянството на Джет Лоурънс се оказа причината за победата в общото класиране. Първото и второто място бяха достатъчни, за да спечели четвъртата си победа за сезона, 15-ата в кариерата си, както и и да се изравни с Джеръми Макграт за 10-о място в класацията. Финалът на подиума за Хънтър Лоурънс му позволи да запази преднината в класирането на шампионата, която сега е само с три точки пред Джет Лоурънс и Секстън, които са втори с равен брой точки.