май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

AMA Supercross: Илай Томак печели в Дайтона

Илай Томак с Kawasaki спечели петия си суперкрос в Дайтона и се изравни по победи с Рики Кармайкъл на това историческо за моторните спортове място. С успеха си Томак си даде нова надежда за титлата за суперкрос през 2021 г.

Щастливият Томак каза: „Толкова бях напомпан от това начало! Дайтона е нашият дом, обичам го. Това беше решаващо, за да постигнем тази победа. “

Екшънът започна незабавно след старта. Кен Роксен с Honnda влезе напористо, но беше изтласкан от агресивния Купър Уеб с КТМ, който позволи на Томак да поведе. След това той бе недостижим в челото.

Арон Плесинджър с Yamaha обаче беше много  бърз и премина покрай Уеб. Дори тръгна да гони Илай Томак в началото. След това обаче Томак да започна да увеличава  преднината.

Кен Роксен беше извън топ 5, но се бори усилено и се закачи на задното колело на Уеб пет минути преди края. Така бе, докато не обърка една ритъм секция и не пусна пред себе си Малкълм Стюарт с Yamaha! Роксен успя да си върне позицията от Стюарт след малко повече от минута и след това се втурна да гони Уеб в последната обиколка. Не успя да се приближи достатъчно, за да направи атака. След това, за да добави бъде допълнителното разочарование след Роксен, Арон Плесинджър обърка финалната ритъм секция и позволи на Уеб да се промъкне напред за секунда!

Разгневеният Роксен, който сега е само с две точки пред Уеб в шампионата, каза: „Уеб ме избута наистина широко в балите. Мисля, че се страхува от мен, затова играе тези малки игри. Той подклажда огъня и аз съм готов за това! “

В клас 250 Камерън МакАдо взе първата си суперкрос победа в превъзходен стил, след като победи лидера в началото на състезанието, впечатляващия Стайлъз Робертсън с Husqvarna. Той поведе, дръпна напред и взе победата.

МакАдо, който се състезава в аматьорския суперкрос в Дайтона през 2016 г., каза: „Това е нереално, за това работихме. Имам толкова голяма група хора зад гърба си. Това е само началото.“

Младият Робъртсън се утвърди за втори път в страхотно каране в сезона си на новак в суперкроса. Пиърс Браун кара фантастично в първото си състезание за Gas Gas и първо след контузията си в коляното миналия сезон. Той стана трети, като успя да задържи напиращия за неговото място Джъстин Купър с Yamaha.

Купър имаше ужасен старт и след това излезе извън трасето. Върна се трудно, за да се качи на 4-о място, точно на задното колело на Браун. Хънтър Лорънс с Honda беше в компанията от претендентите за подиум по-рано в надпреварата. Той обаче направи грешка и се озова в битката с Купър и Гарет Марчбанкс с Yamaha. Лорънс не успя да задържи дуото на Yamaha, но финишира 6-и.