май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

AMA Supercross: Мускен печели в Солт Лейк Сити 1, нова драма за Роксен

Марвин Мускен с КТМ спечели първия суперкрос в Солт Лейк Сити. Кръг преди края на шампионата Кен Роксен  с Honda се провали и изгуби шансове за титлата.

Това беше нещо като Дежа вю за бедния Росен. Той уж правеше това, което трябва, водеше в състезанието,  дори след като взе холшота с Купър Уеб с КТМ и след това слезе до третото място. Седем минути преди края на надпреварата, той изгуби всякакви надежди за суперкрос титлата през 2021 г.

Роксен беше загубил малко време до второто място на Маскен. Разликата намаля от близо три секунди до 1,5. Но той все още имаше контрол, докато изпусна предния край на мотоциклета си, при излизането от един завой. Забави се и Уеб профуча край него. После Уеб подгони Мускин, но не успя да направи стопи разликата. Призна, че второто място никога не е забавно, но сега то да него е много важно. Той е на 22 пред Роцен кръг преди края на шампионата.

Възхитен Мускин, който взе първата си победа от две години насам, каза: „Солт Лейк бе гостоприемен за мен. Спечелих състезанието през 2019 г. За съжаление имах лошо сътресение преди две седмици. В момента не мога да повярвам, че съм на върха на подиума. Кени беше отпред и той всъщност не се предаде, а аз се опитвах да бъда последователен.”

Разочарован Роксен каза: „Какво искаш да кажа? Всичко щеше да се планира, чувствах се добре, но после загубих много време. Излязох от този завой и то просто се случи толкова бързо, че просто загубих контрол на предницата. Опитах се да карам по най-добрия начин, дадох всичко от себе си, за съжаление не се получи, както планирахме.”

Малкълм Стюарт с Yamaha  зае трето място и летеше през цяла  дистанция. Дори оказва натиск върху Уеб в началото. Той поддържаше темпото на дуета KTM, след като стигна до третото място. Това му бе пърди подиум в клас 450 кубика.

Джо Шимода с Kawasaki запази надежди за титлата в клас 250 куб. см с брилянтна победа. Тя бе първата в кариерата му и бе спечелена под огромен натиск от Майкъл Мосиман с GAS GAS и след това Джет Лорънс с Honda.След като Кристиан Крейг не стартира след тренировката, Шимода беше единственият с шанс да спре Колт Никълс с Yamaha да спечели титлата още този кръг. Но той трябваше да победи Колт с три точки или повече.

Когато Никълс направи лош старт, Шимода взе холшота. Джо прекара по-голямата част от състезанието, задържайки Мосиман Той не можа да премине, преди да задържи своя приятел и бивш съотборник Джет Лорънс в края. Шимода удържа на напрежението и заслужава похвали, че свали шампионата до последния кръг с 23 точки зад Никълс. Самият Никълс изигра доста умно състезанието след лошия старт, за да вземе трето място.