април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

AMA Supercross: Роксен печели първият старт в Индианаполис

Кен Роксен с Honda е четвъртият различен победител в първите четири кръга от AMA Supercross през 2021 г. Отново се стигна до битка в последната обиколка, но този път германецът удържа!

Това беше състезание от грешки по разораното трасе в Индианаполис. Ели Томак с Kawasaki взе холшота на Адам Сиансиаруло с Kawasaki и Роксен. Томак обаче се хлъзна при излизане от първия завой и остана 3-и, точно зад новите лидери Сиансиаруло и Роксен. Cianciarulo и Roczen. Докато Кен се опитваше да изпревари Синсиаруло, Томак се върна в играта и се залепи за задното колело на Роксен. Тримата се откъснаха от преследвачите си, движещи се в пакет. На средата на дистанцията Роксен атакува Синсиаруло и поведе. Успешна атака направи и Томак. Така двамата големи съперници бяха първи и втори.

Синсиаруло се опита да ги догони, но след това загуби битката с Купър Уеб с КТМ за третото място. Зак Осбърн с Husqvarna направи страхотен рейд до 5-о място. Дилън Ферандис с Yamaha, който излезе от пистата, преследваше Сиансиаруло, се представи добрe и макар да не се справи с Озбърн, взе шесто място.

Междувременно отпред Роксен имаше аванс от три секунди, докато не сгреши на същото място, където сбърка и Ферандис, когато излезе от трасето! Томак атакува успешно, но Роксен си върна позицията и издържа на натиска, за да вземе най-накрая първата си победа за 2021 г.

Роксен каза: „Адам ме държеше малко, трябваше да карам защитно. Бях малко притеснен, когато излязох от пистата и пропуснах Ели. Почувствах, че това е правилното  нещо, което трябва да сторя и веднага излязох на трасето. След това се върнах позицията. Много се радвам, че най-после Honda CRF450 е на върха на подиума за 2021 г.”

 

Колт Никълс с Yamaha взе холшота и избяга напред от съотборника си Кристиан Крейг. Той пое контрола над шампионата 250 East. Драмата бе зад него.

Джет Лорънс с Honda имаше ужасен старт, след което се блъсна с гърба на друг ездач. Той бе в топ 10, когато се смъкна до 12-о място. След това обаче направи фантастично каране и стигна до 3-то място. Той преследваше по петите втория Кристиан Крейг!

Лорънс обаче бе набарал по-добър ритъм, който му помогна да атакува Крейг. Американецът обаче държеше вътрешната страна и тръгна направо, когато влязоха в следващия завой. Двамата отидоха в балите със сено, а покрай тях профучаха Майкъл  Мосман с GasGas и Джо Шимода с Kawasaki да вземат първите си подиуми за годината!

Ядосан, Лорънс зае четвърто място, а Крейг пето, знаейки, че взриви подиум с отчаян ход. Лорънс каза: „Имах наистина лош старт, но се придвижих напред. Видях, че мога да изпреваря Кристиан. Разбит съм! Вложих всичко в това състезание, на е гадно, че трябва да завърши така.”

Никълс пък беше доволен: “контролирах състезанието. Победата беше лесна, защото изпреварих всички. Всичко дойде от доброто стартиране, което направи живота ми лесен. Доста съм щастлив.”