февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

AMA Supercross: Томак започна защита на титлата с победа в Анахайм

Илай Томак от Monster Energy Yamaha Star Racing взе трудна победа в откриващия кръг на сезон 2023 в AMA Supercross. Състезанието също носи точки като първи кръг от встъпителната серия в световен шампионат по супермотокрос.

След тежка битка в групата, Купър Уеб от Red Bull KTM взе второто място на препълнения Ейнджъл Стедиъм в Анахайм, Южна Калифорния. След няколко обиколки сред лидерите в края на състезанието, Чейз Секстън от Team Honda HRC зае третото място на подиума. Така започна историческа 50-та година на състезанията Supercross. В западния регионален клас 250SX, Джет Лоурънс от отбора на Honda HRC спечели първата победа.

Колт Никълс от отбора на Honda HRC грабна холшота в клас 450SX, но Джъстин Барша от Red Bull GASGAS Factory Racing пое първото място само след два завоя след състезанието. Томак и Кен Росен от Progressive Insurance ECSTAR Suzuki бяха точно зад тях. Те се бореха един до друг в три последователни секции. Томак се отскубна от Рокен, след което поведе на скока от моста три минути и половина след 20-минутното състезание плюс една обиколка.

Малкълм Стюарт от Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing се приближи до задната гума на Роксен, докато Барша се завъртя и се разби извън пистата. Катастрофата на Барша измести Роксен на второ място, Стюарт на 3-о, а Секстън на 4-о.

Шест минути по-късно Стюарт се изтегли заедно с Росен и си проби път. Двамата се събраха, но грешка на Роксен позволи на Sexton да вземе третото място. По-назад, Джейсън Андерсън и Купър Уеб от Monster Energy Kawasaki се измъкнаха за петата позиция.

Тогава Томак се разби на скока на моста. Малкълм Стюарт се озова отпред. Пилотът на Husqvarna полетя към първата си победа в клас 450SX. На половината път Стюарт водеше, Секстън преследваше второто място, а Росен остана трети. Томак започна атакува в предната част.

Седем минути преди края, Секстън избута Стюарт, принуждавайки го за момент да излезе от пистата. Малко след това Томак достигна трето място и хвана Стюарт на второ място и го изпревари. Уеб стори същото с Роксен и стана четвърти. Една малка грешка на Секстън, помогна на Томак да си върне лидерството. Само 1,7 секунди разделяха първите трима състезатели, когато надеждите на Стюарт за първа победа изчезнаха.

Две минути преди края Томак си върна челното място. Уеб достигна трета позиция, а после взе второто място от Секстън точно когато пресякоха бялото знаме (последна обиколка). Томак спечели първата си победа в Анахайм 1. Започна защитата на титлата си с победа и завидна скорост.

В малкия клас 250SX, Джет Лоурънс направи перфектна и убедителна победа в откриването на Western Regional 250SX. Състезанието започна с драматична катастрофа от момента, в който бариерата падна. Точно по средата на стартовата права на Главното събитие на клас 250SX, Остин Форкнър от Monster Energy Pro Circuit Kawasaki катастрофира тежко.

Излизайки от първия завой като лидер, Джет Лорънс се пребори с ранните атаки на Камерън МакАду от Monster Energy Pro Circuit Kawasaki. Още на първата обиколка, Лорънс беше дръпнал на МакАду и групат.

Зад Лорънс МакАду бяха Макс Воланд от Red Bull KTM, Фил Николети от Muc-Off FXR ClubMX Yamaha и Ар. Джей. Хемпшиър от Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Хемпшиър направи бързи обиколки на неравната писта и се премести на трето място, а две минути преди края става втори. и половина след 15-минутното състезание плюс една обиколка. С по-малко от две минути до края на часовника за състезанието, Хемпшър направи пас на втора позиция и задържа мястото на пуловете. Трети стана МакАду.

Следващият старт е отново в събота вечер, 14 януари в Ринг Сентръл Колизеум в Оукланд, Калифорния за кръг 2 от сезона на Monster Energy Supercross. Състезанието ще е и втори кръг от сериите световен шампионат по супер мотокрос 2023 г.

Новата SuperMotocross League за 2023 г. тества пилотите в двете дисциплини и кулминира в серия от три състезания (два плейофа и един финал, с увеличаване на точките за всеки) през септември и октомври, за да бъде коронован един шампион във всеки клас.

Сезонът Monster Energy Supercross съставлява първите седемнадесет кръга от състезанията за 2023 г., с три кръга, включващи формат Triple Crown и два кръга, домакинстващи 250SX Class East/West Showdown.

Парите за награден фонд  за 2023 г. се увеличават до $1,1 милиона за 17-те кръга, с $1 000 000 бонус за победа за шампиона в клас SuperMotocross 450 и бонус от $500 000 за победа за шампиона в клас SuperMotocross 250.