май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Aprilia Racing подписа договор с Dorna до 2026 г.

Dorna Sports обяви, че са подписали договор с Aprilia Racing за участие в световния шампионат на ФИМ в клас MotoGP до 2026 г. Споразумението бе подписано от шефа на Dorna Кармело Еспелета и СЕО на Aprilia Racing Масимо Риволи.

През следващите пет сезона Aprilia Racing ще бъде един от главните действащи лица в световния шампионат. По този начин марката потвърждава своята мисия за технологични изследвания и експериментални постижения в рамките на Piaggio Group.

От 2022 г. Aprilia Racing ще участва като производител, с официалните си машини RS-GP на пистата като заводски екип. Споразумението с Gresini Racing ще приключи в кроя на този сезон. Тимът придружава участието на Aprilia Racing в шампионата от 2015 г. насам.  В трогателната и сърдечна среща при спомен за Фаусто Грезини, Aprilia Racing заяви колко държи на екипа Gresini Racing и с най-голямо уважение им благодари за  годините, прекарани заедно.

Aprilia е една от най-печелившите марки в историята на мотоциклетните състезания. Досега тя е спечелила удивителните 54 световни титли в историята си в мотоциклетните състезания.  От тях 38 са в мотоциклетната Гран при, 7 в Супербайка, а също и 9. Марката има 294 победи в Гран при, което я прави европейската марка, която спечелила най-много състезания в Гран при.

Много от мотоциклетистите, които са карали за тима в последните десетилетия, са дебютирали на моторите от Ноале. Сред тези световни шампиони са Макс Биаджи, Лорис Капироси, Алекс Грамини, Валентино Роси, Хорхе Лоренцо, Кейси Стоунър, Мануел Поджали, Марко Симончели и Алваро Баутиста.