май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Audi се готви за влизане във Формула 1

Германският автомобилен производител Audi сериозно обмисля влизане във Формула 1 от 2025 година. Компанията е решена да влезе в Гран При надпреварите първоначално като производител на двигатели. Според информация на германското издание Auto Motor und Sport идеята е Audi да стане новият партньор на отбора на Ред Бул и да замени двигателите на Honda, с които в момента се състезават Биковете.

От 2022 година Honda се оттегля от Формула 1 и отборът на Ред Бул прави всичко по силите си да убеди отборите да подпишат споразумение за „замразяване на двигателите“. Само така австрийският отбор ще може да продължи да използва двигателите на японците, защото няма технологичната сила да ги развива.

От Honda обаче не са останали много доволни от възможността Audi да ги наследи, а не някой от производителите, които вече са в спорта и имат разработени свои двигатели. Притеснението на шефовете в Токио е, че германците могат да използват техните технологии, които са строго конфиденциални, за по-бързо и лесно създаване на свой турбохибриден двигател.