юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

BG Off-Road Happening 2020 – разтърсващ SUV-парад и екшън

Рядко се случва на куп да се съберат около 20 SUV машини. И то не какви да е, а почти всички топ модели, които присъстват на нашия пазар. Цялото това “офроуд сборище” беше на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столичния квартал Слатина. Така на огромния плац, където освен изложбена площ, бе отредено и специално трасе за изпитание, автомобилните вносители представиха най-новото от SUV гамата у нас. От друга страна фенове на офроуд колите, потенциални клиенти и журналисти, имаха възможност да ги тестват.

Всичко това бе на специално събитие – първият по рода си BG Off-Road Happening в България. И тъй като говорим за първи път, то на същото това място бе представен предпремиерно в България новият Isuzu D-Max. Това бе пазарен дебют на новия Isuzu D-Max, слязъл буквално броени часове преди това от автовоза, докарал го у нас.

Имаше и други тестови модели. Всеки посетител с валидно свидетелство за управление на МПС имаше възможност да седне зад волана на новите Dacia Duster Blue Line, Ford Kuga, Ford Ranger Raptor, Honda CR-V Hybrid, Isuzu D-Max, Kia Sorento, Land Rover Defender, Lexus RX, Mahindra GOA Pik-Up Plus, Nissan Qashqai, Skoda Karoq, Toyota RAV4, VW Touareg.

На BG Off-Road Happening 2020 със свои отделни щандове присъстваха Dodge, Hyundai и Jeep, а посетителите на събитието станаха свидетели и на възможностите на класическия офроудър Jeep Wrangler.

BG Off-Road Happening 2020 бе открит официално от проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ и Богдан Милчев, председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност.

На „стартовата решетка“ застанаха 13 модела, които буквално „разпориха“ специално изграденото от Тодор Христов трасе.

Христов е победител в българския офроуд шампионат за 2002 г. и участник с ATV машина в легендарното рали „Дакар 2011. Трасето бе съгласувано с един от основните партньори на събитието – Института за пътна безопасност. За безопасното преминаване през препятствията от дървени рампи се грижеше Цветомир Иванчев – републикански и Източноевропейски офроуд шампион с Hyundai off-road racing team.

И като стана дума за шампиони, то специален гост бе трикратната европейска рали шампионка за жени Екатерина Стратиева. Така и Катя, извън състезателната кола, усети тръпката и удоволствието да пробва чистак нови SUV-та и то от различни марки.

Сред посетителите на събитието не липсваха и бъдещи звезди на българския музикален небосклон. Особено активни по офроуд трасето бяха любимците на младото поколение Тино и Ния. Като фен на бруталните офроуд машини, Тино остана впечатлен от възможностите на новите Land Rover Defender и Ford Ranger Raptor, както и от новата лимитирана серия на пазарния хит Dacia – Duster Blue Line.

Голям фурор на трасето предизвика и екзотичната индийска марка Mahindra със своя пикап GOA Pik-Up Plus. Тя се справяше безпроблемно с препятствията, дори с „товар“ от пет човека, небрежно поседнали в легена на офроудъра.

Голямо шоу предизвика и Ford Transit 4×4 дълга база, който изненадващо се пусна по трасето, безпрепятствено се справи с препятствията и заслужено обра овациите на всички присъстващи.

Посетителите на събитието тестваха маневреността и сцеплението на автомобилите и по специално изградената за целта „змейка“.

В рамките на събитието Богдан Милчев от Института по пътна безопасност представи своята визия на Мисия нула.

Тя е заимствана от шведския модел и е адаптирана към българската инфраструктура и народопсихология. Целта на дългосрочната, но жизненоважна стратегия е с течение на всяка следваща година поетапно да намаляват жертвите вследствие на пътно-транспортни произшествия в страната, до достигане на заветната цел – кота нула.

В рамките на BG Off-Road Happening 2020 специалисти от автомобилните марки представиха системите за сигурност и офроуд възможностите на актуалната си гама от автомобили с повишена проходимост.

Разбира се, сериозните теми, свързани с безопасността, както и по-забавната част – офроуд емоциите зад волана по трасето и високия адреналин, бяха съчетани с добро настроение, прекрасно време за сезона и як рокендрол.