февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

BMW Motorrad представи R nineT Roadster 100 Years и R 18 Cruiser 100 Years за юбилея

За да отпразнува своята 100-годишна история, BMW Motorrad сега представя двамата главни герои в света на Heritage – R nineT Roadster и R 18 Cruiser с голям боксер, като модели от специалното издание изданието 100 Years. В съответствие с годината, в която е основан BMW Motorrad, и двата модела са ограничени до 1923 броя всеки.

BMW R nineT 100 Years: Голямата роудстър традиция от BMW Motorrad в изискана опаковка

Редуцираният дизайнерски език на R nineT е оформен от 100-годишното производство на мотоциклети и непрекъснатата страст на BMW Motorrad към боксерния двигател. Класическият роудстър дизайн умело създава сцената с компактен резервоар и изправена позиция на седене. Използвани са висококачествени материали и стилни дизайнерски елементи.

Новият R nineT 100 Years се превръща в ексклузивно юбилейно издание благодарение на множество други специални функции. Сърцето все още е двуцилиндровият боксер двигател с въздушно/маслено охлаждане, 80 кВт (109 к.с.). В юбилейното издание легендарният двигател е придружен от широка гама от опции и сложна концепция за визиата.

Класически хромирани и опция 719 части: Висококачествени повърхности с боя върху хром и изящни фрезовани части и колела.

Боядисването в комбинация с хромирани повърхности също има почти 100-годишна традиция в производството на мотоциклети. Хромираните повърхности, обикновено състоящи се от меден, никелов и хромиран слой, се характеризират със своята твърдост и произтичаща от това висока издръжливост. Те са много добра защита срещу корозия, но преди всичко със сияен, огледален блясък.

Това превърна хрома в обичайно стилистично средство за дизайнерите от края на 20-те години та досега. Това е в комбинация с концепции за висококачествени бои. BMW R 75/5 с хромирани страни на резервоара и странични капаци, например, е легендарен в BMW Motorrad.

С новото BMW R nineT 100 Years и R 18 100 Years и концепцията за повърхност Classic Chrome, BMW Motorrad възражда тази несравнимо изтънчена игра на боя и хром.

Резервоарът е комбинация от черно с хром и бяла двойна подплата и е допълнен от наколенки и значка 100 години. Класически хром има и на гърбицата на седалката. Капакът на предното колело също е боядисан в черно и има бяла двойна подплата. Седалката в двуцветна комбинация черно/волска кръв допълва висококачествения външен вид.

Многобройни черни компоненти като тръби на вилката, шнорхел за всмукване на въздух и някои компоненти на опция 719 допълват това хармонично. R nineT 100 Years включва опцията за джанти 719 Classic с черни анодизирани пръстени на джантите, опция 719 Shadow фрезован пакет части с фрезовани капаци на цилиндровата глава, капаци на корпуса на двигателя, държачи на седалките, пробка за пълнене на масло.

Опция 719 Shadow II е пакет фрезовани части, състоящ се от регулируеми ръчни лостове и система за стъпенки за крака, както и капаци на разширителен резервоар и крайни огледала на кормилото. Адаптивните светлини за завиване и пакетът Comfort с отопляеми ръкохватки, круиз контрол и режими на шофиране Pro допълват богатото оборудване. Алармената система против кражба също може да бъде модернизирана като част от фабрично оборудване по избор или чрез гамата от оригинални аксесоари BMW Motorrad.

BMW R 18 100 Years: Големият боксер, стилно проектиран с помощта на специална концепция за боя и повърхност с Classic Chrome.

Незабравимият централен елемент на R 18 100 Years е боксерен двигател с мощност 67 кВт (91 к.с.) с най-големия работен обем, монтиран някога от BMW Motorrad. Както технически, така и визуално, BMW R 18 заимства от известни модели на BMW като BMW R 5 и връща фокуса върху основните неща на мотоциклетизма: чиста, без излишни технологии и боксерен двигател като епицентър на удоволствието от карането. Големият боксер също е допълнен от множество специални характеристики, както и от висококачествена концепция за повърхността в юбилейното издание на R 18.

Цветовата схема на R 18 100 Years, подобно на тази на юбилейния модел на R nineT, е в Classic Chrome. По този начин съчетава черна боя и гланцирани хромирани повърхности, както и бяла двойна облицовка и значка 100 Years. Концепцията боя върху хром в Classic Chrome се намира и на капака на задното колело в комбинация с бяла двойна облицовка. Капакът на предното колело и страничните капаци са боядисани в черно, допълнени от бяла двойна подплата на предния калник. Седалката Option 719, тапицирана в двуцветна комбинация черно/волска кръв с висококачествен диамантен релеф, се вписва хармонично.

Черното като символична цветова схема на традицията на BMW Motorrad също украсява двигателя, корпуса на трансмисията и задвижването на задния мост. Точното обозначение е Avus Black – спомен от легендарната писта за високоскоростни състезания в Берлин, където BMW Motorrad някога е празнувал големи състезателни успехи. Там е паметникът на Авус с фабричния пилот на BMW Motorrad Ернст Хене, който го отбелязва и днес. Берлин също е дом на производствения завод на BMW Motorrad. Заводът, разположен в Берлин-Шпандау, е не само производствена площадка. Той е и водещият завод за международното производство на мотоциклети на BMW Motorrad.

R 18 100 Years е допълнен от множество хромирани части от опцията Chrome design. Висококачественото и издръжливо галванично повърхностно покритие може да се намери на тези части: Фитинги на кормилото, лостове за превключване на скоростите и крачната спирачка, скоби на кормилото, тежести на кормилото, огледала, главни спирачни цилиндри, спирачни апарати, капаци на корпуса на двигателя, капаци на цилиндровата глава и всмукателен колектор гарнитури.

Другите характеристики на BMW R 18 100 Years също включват хромирани задни шумозаглушители Akrapovič с перфорирани накрайници на ауспуха в „стила на перката“ на логото на марката BMW. Безопасността и комфорта са осигурени от Headlight Pro с адаптивни светлини за завиване, помощ за заден ход, електронен круиз контрол и отопляеми дръжки.

Като част от допълнителното оборудване от завода, новото BMW R 18 100 Years може да бъде оборудвано и с алармена система против кражба, пакет за задните колела, стъпенки, контрол на потеглянето по наклон, заключваща се капачка на резервоара за гориво и редуктор на мощността.

С моделите R nineT и R 18 като наследство, BMW Motorrad отдава дължимото на своята почти 100-годишна история и традиция, която е неразривно свързана с легендарния боксер двигател. Традиция и история могат да бъдат намерени и в производствения завод на BMW Motorrad в Берлин. Там е родното място на почти всеки мотоциклет на BMW от над 50 години.

Емблематичният дизайн и непогрешимият боксер двигател илюстрират, че става въпрос за корените на BMW Motorrad, за исторически вдъхновени форми и детайли, за автентично изживяване при каране и за свеждане на мотоциклетите до най-важното.