юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Bridgestone пуска на пазара своя флагман в гумите – Potenza Sport

Световният лидер в модерните решения и устойчивата мобилност Bridgestone обяви пускането на новия си флагман в гумите с свръхвисока производителност: Bridgestone Potenza Sport. Гумата съчетава пионерския дух и експертиза в производството на гуми с висока производителност на Bridgestone с обширно проучване на пазара, за да осигури на водачите контрол, докато извлича максимума от представянето на автомобила.

Ново съвършенство в спортното представяне

Bridgestone има богат опит в областта на високопроизводителните гуми, благодарение на наследството си от Формула 1 и дългогодишни партньорства с производители на първокласни автомобили. Въз основа на този опит, Bridgestone разработи нов авангарден високоефективен продукт: Bridgestone Potenza Sport. Тази гума от следващо поколение представлява нов стандарт в първокласното спортно изпълнение, осигуряваща най-доброто в класа си представяне на сухи настилки, допълнено от отлични характеристики на мокри настилки.

Тестван от TÜV SÜD, един от най-уважаваните независими институти за автомобилни тестове в Европа, Potenza Sport постига най-добри резултати както при спиране на сухо (най-краткото спирачно разстояние на суха повърхност), така и при стабилност в завой и права линия (поддържане на стабилността на автомобила при движение както в права линия, така и в завой) спрямо конкуренти в премиум сегмента.

Освен това, със своя етикет клас „А“ на ЕС за сцепление на мокра настилка в цялата си гама и считан за най-добър в завоите и управлението на мокра настилка в последващите тестове, проведени от TÜV SÜD, Bridgestone Potenza Sport предлага и изключителна производителност на мокра настилка.

Отличните характеристики на гумата както на сухи, така и на мокри настилки допринасят за по-високи нива на пробег от предшественика ѝ Potenza S001.

Създаден съвместно с шофьорите, изработен с авангардни технологии

С Potenza Sport, Bridgestone искаше да създаде гума, която да отговаря на очакванията на шофьорите за високопроизводителните гуми, като същевременно адресира ежедневните предизвикателства, пред които те са изправени. Ето защо беше предприето цялостно проучване на пазара, с която да започне разработката на Potenza Sport: Bridgestone анкетира над 3800 крайни потребители в цяла Европа. Техният принос осигури на Bridgestone основите за проектиране на гума с изключително висока производителност, която отговаря на нуждите на водача и очакванията за контрол и увереност.

За да се постигне изключителното представяне на Potenza Sport, Bridgestone прилага голям набор от нови, иновативни технологии в шарката на протектора, състава и конструкцията. Дизайнът на протектора на гумата прилага няколко нови технологии от последно поколение. Включително иновативни 3D прорези за увеличаване на коравината, с предимства при спиране и абразивна устойчивост. Съединението, благодарение на оптимизирана формула, комбинирана с иновативна технология на смесване, подобрява характеристиките при мокри и сухи настилки.

Bridgestone също така използва нова хибридна армировка на короната, за да увеличи максимално стабилността на гумата при висока скорост. Също така се прилага и спортен дизайн на каркаса за повишаване на стабилността и реакцията на кормилното управление, като същевременно оптимизира съпротивлението при движение.

Фундаментална част в проектирането и създаването на Potenza Sport е запазената от Bridgestone екологична, виртуална и спестяваща време технология за разработка на гуми. Технологията позволява на Bridgestone много точно да предскаже ефективността на гумата още от етапа на разработка, без да я произвежда и тества физически. Това не само носи ползи за околната среда, като спестява ресурси, но също така намалява продължителността на процеса на разработване и съкращава времето на проекта за пускане на пазара.

Гумата е първи избор на някои от най-престижните марки автомобили в света

Специално разработени гуми Potenza Sport вече са избрани за оригинално оборудване от някои от най-престижните автомобилни марки в света, включително Maserati за своя суперавтомобил MC20, Lamborghini за Huracan STO, BMW за своята Серия 8, както и много други очаквани в близко бъдеще.

Разработена и произведена в Европа, Potenza Sport ще се предлага в целия европейски континент и отвъд него от януари 2021 г. Гумата ще се предлага в 96 размера от 17″ до 22″, за да покрие широка гама от леки автомобили и SUV на пазара, вариращи от премиум седани и SUV до луксозни автомобили от най-висок клас. С пускането на Potenza Sport, покритието на Bridgestone в летния сегмент е значително увеличено както в HRD, така и в ултра HRD портфолиото.