юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Brough Superior пусна лимитиран Lawrence, в памет на Лоурънс Арабски

7897979

Легендарната британска марка Brough Superior бе съживена преди няколко години. Въпреки че пандемията я изхвърли малко от релсите, нещата продължават да се развиват. С прераждането си компанията се прегрупира и се е върна с чисто нов мотор. Вече базираната във Франция марка току-що пусна най-новия си модел, Lawrence.

Това е ръчно изработен двуместен мотоциклет, кръстен на един от най-известните и пламенни фенове на марката – Томас Едуард Лорънс, или повече известен като Лоурънс Арабски. По своето време той е притежавал седем мотоциклети Brough Superior.

Brough обяви разкриването на този зашеметяващ мотоциклет с титаниева рамка преди няколко дни. Това стана, след като официалното му гръмко представяне не се състоя, заради злополучната отмяна на EICMA през 2020 г.. Тогава Lawrence трябваше да има световна премиера.

Но Brough Superior все пак пусна новия мотор, петият в настоящата гама да предизвика огромен интерес. Той е е отклонение от моделите SS100, Anniversary и Pendine на марката. Това са класически мотори, които по-точно отразяват дизайните на оригиналната компания. Сътрудничеството на Brough AMB 001 с Aston Martin обаче е на цяла друга планета.

Новият Lawrence е по-изчистен, изискан и модерен в тон с по-извитото ново тяло от карбон. Има нов резервоар за гориво с повдигнати „вежди“, за да го отличава отчетливо от своите стабилни роднини. Говорител на Brough Superior казва, че линиите на резервоара са проектирани като „извитите ками, които бедуините носеха на коланите си, изобразени от Лорънс Арабски“. Ками или не, нео-ретрото се чувства и това е правилното описание на стила на този мотор.

Това не означава, че най-новият член на асортимента на Brough се отказва от старата репутация за иновации, производителност и високи цени. Lawrence предлага на моториста някои уникални инженерни решения, екзотични материали и компоненти.

Например има титаниева рамка, която допълнително е подсилена от титаниева подрамка. Или пък вилката тип Fior CNC, обработена от алуминий с титанови връзки, свързваща се с централно монтиран моношок, който предлага регулиране на предварително натоварване и отскок. Има алуминиево люлеещо се рамо, което се  движи в картера на двигателя и също и свързан към регулируем моношок.

Алуминиевите  джанти са специално обработени с двудискова спирачна система Beringer  отпред със специална настройка. Всичко това е от алуминий и помага да се запази претенциозното тегло от 200 кг.

Тъй като Brough Superior е малък производител на бутикови мотоциклети, има някои компоненти, които непременно се споделят от цялата моделна линия. Единият е, че двигателят с обем 997 куб. см., течно охлаждане, DOHC  с осем клапана, е версия, която Brough използва в другите си мотоциклети. Този агрегат е първоначално построен за Brough от Boxer Design. Ръководителят на Boxer Design – Тиери Анриет е човекът, който строи новите Broughs засега.  V-twin агрегатът е настроен на 88 градуса и произвежда 102 к.с. при 9600 об/мин. и 87 Нм при 7300 об/мин. върхов въртящ момент. Моторът е хомологиран за Euro 4.

Въпреки високо монтираните хромирани ауспухови тръби, стърчащи от двете страни на мотоциклета, Brough Superior нарича Lawrence „идеален за пътуващите надалеч мотористи“ в маркетинговата си програма. По-широкото кормило, дълбокото извито седло и 17-инчова задна гума с размер 200,  със сигурност дава комфорт. Резервоарът е с обем 17 л.

Това е първият двуместен мотоциклет на компанията, но снимките не личи, че оскъдната задна част на седалката ще бъде толкова поносима за пътника. Въпреки това, стилът, ергономичността и формата на Lawrence маркират отклонение от първоначалните класически дизайни на Brough. Освен това, с Анриет начело на екипа, има голям шанс да има още повече диви дизайни на марката. Естествено и по-достъпни.

Тук трябва да се спомене, че ръчно изработените мотоциклети с материали с най-високо качество, никак не са евтини. Този, споменатият Lawrence струва „само“ 66 000 евро. И то при условие, че ще може да се докопате до един от лимитираната серия от 188 бройки. Brough пуска само 188 екземпляра от този модел, в знак на почит към Томас Едуард Лорънс – годината му на раждане е 1888-а. Ако беше жив днес, Лорънс Арабски определено щеше да го докопа, дори и да не можеше да си позволи!