април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Dorna, IRTA и независимите отбори в MotoGP разширяват партньорството си

Независимите екипи в MotoGP, Dorna и IRTA, разширяват партньорството си. Ново споразумение осигурява бъдещето на жизненоважните взаимоотношения между тях за още пет години. Dorna Sports съобщи за подписването на ново петгодишно споразумение с независими отбори от клас IRTA и MotoGP и IRTA  от 2022 до 2026 г.

IRTA или Международната асоциация на състезателните тимове е създадена през 1986 г. Тя има глас в процеса на вземане на решения, като гарантира, че техните интереси са представени и защитени.

Откакто Dorna Sports пое правата в шампионата на ФИМ – MotoGP през 1992 г., IRTA е жизненоважна част от непрекъснато нарастващия успех на MotoGP. В продължение на почти 30 години от сътрудничеството в състезанията на ФИМ, IRTA, MSMA и Dorna, това е седмото споразумение. То е подписано между IRTA и Dorna, тъй като двете страни работят заедно за увеличаване на спортната и финансова подкрепа с цел изравняване на нивото на екипите.

Нарастващият успех на независимите отбори е много важно за рекордно високите нива на състезанията и за спорта в модерната епоха. През 2020 г. имаше девет различни победители и паритетът в решетката беше на исторически конкурентни нива. Независимите отбори вече се състезаваха редовно за местата на подиума и за победите. Това е второто петгодишно споразумение, подписано между IRTA и независимите екипи.

IRTA е ключова част от повишаването на нивото на състезанията в шампионата, както по отношение на производителността, така и в конкурентоспособността на независимите отбори. Само през 2020 г. пет различни производителя взеха подиуми във висшия клас. Девет отбора завършиха на подиума в различни състезания. От тях четири бяха независими тимове. Два независими екипа взеха категорични победи. Между тях взеха впечатляващите осем от 14-те първи места във висшия клас, които можеха да се спечелят през 2020 г.

Седем различни държави бяха представени между победителите, финалистите на подиума и стартиралите от първа позиция през миналия сезон. Двама пилоти постигнаха първи успехи – от за Португалия и Южна Африка.

IRTA е жизненоважна за този успех. Асоциацията има съществено значение за продължаващия успех на класовете Moto2 и Moto3. Те са неразделна част от световното първенство, като състезанията са и път към висшия клас. Въпреки че споразуменията с отборите в междинните и леките класове се подновяват ежегодно, това петгодишно удължаване укрепва бъдещето на Moto2 и Moto3. Увеличава и финансовата подкрепа и за двата класа.

Ролята на IRTA се разпростира и върху логистиката и организацията. Асоциацията гарантира, че падокът е най-сигурното, чисто и най-ефективно пространство за всички, които работят в него. Новото споразумение между IRTA, независимите отбори и Dorna ще гарантира, че това многостранно сътрудничество ще продължи да се разраства поне още пет години.