юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ducati представи Diavel 1260 Lamborghini

Четвъртият епизод от уеб серията Ducati World Première показа нещо уникално. Производителят на мотоциклети от Болоня представи новия Diavel 1260 Lamborghini.

За да бъде произведен в ограничено и номерирано издание от 630 бройки, Diavel 1260 Lamborghini е роден в колаборацията между две престижни марки. И на двете марки корените са в Моторната долина, в областта Емилия-Романя. Там могат да бъдат намерени много от най-спортните и най-желаните автомобилни и мотоциклетни компании в света.

Нестандартно, уникално, несъмнено, Diavel 1260 е моделът на гамата Ducati, който впечатлява мотоманиаците навсякъде по света. Спортният нейкид удивлява с поведението си на пътя, чистокръвния си спортен двигател и дизайна си.

За да реализират този проект, дизайнерите на Ducati избраха да бъдат вдъхновени от Siàn FKP 37, най-престижният автомобил, правен някога от Lamborghini.

Тази кола се предлага само в 63 бройки. Всеки един от тези автомобили е персонализиран по специфичните искания на клиентите. Това е шедьовър на ексклузивността, дизайна и иновациите. Той е вдъхновен от Countach, има остри като бръснач линии, аеродинамична елегантност и безпогрешен силует. Произвеждайки комбинирана горивна и електрическа мощност от 819 к.с. (602 кВт), Siàn FKP 37 е най-мощният Lamborghini, произвеждан някога.

Diavel 1260 Lamborghini е резултат от съвместната работа между Centro Stile Ducati и Centro Stile Lamborghini.

Той е създаден чрез прехвърляне на основните компоненти на дизайна на Siàn FKP 37 в света на мотоциклетите и препроектиране на частите, които най-много характеризират Diavel. На първо място са летите джанти, леки и с нов дизайн. Също така въздухозаборниците и капаците на радиатора, изработени от карбон и проектирани чрез наслагване на плаващи елементи върху основната конструкция.

Цветът на Diavel 1260 Lamborghini е постигнат чрез използване на същите бои като тези на Siàn FKP 37. Каросерията се характеризира с цвят “Gea Green”, докато рамката, опашката на седалката и кованите джанти са украсени с използване на цвят “Electrum Gold”. Има и нотка на “Ducati Red”, припомнена от оцветяването на радиалните спирачни апарати Brembo M50.

Други важни идентифициращи елементи на дизайна на Lamborghini са шестоъгълникът и мотивът “Y”. Тази специална версия на Diavel отдава почит на първата под формата на ауспуха, а на втората благодарение на естетическите детайли, създадени на седалката.

Детайлите за мотора, които Centro Stile Ducati е преработил за този конкретен проект, са направени от карбон.

В допълнение към гореспоменатите капаци на радиатора и въздухозаборниците, капакът на шумозаглушителя, спойлерът, капакът на централния резервоар, капакът на седалката, предните и задните калници, капакът на таблото и рамката на фаровете също са изработени от карбон.

Наличието на числото 63 се откроява в тялото. Той е важен номер за производителя на Сант’Агата Болонезе, който е основан през 1963 г. Точно от този брой идват тези 630 екземпляра,  които ще бъдат произведени от Diavel 1260 Lamborghini, всеки от който ще носи серийния номер на алуминиева плочка, приложена към рамката.

За собствениците на Diavel 1260 Lamborghini ще бъде възможно да закупят ексклузивна каска със специална графика, координирана с мотора, проектирана от Centro Stile Ducati.

Сърцето на Diavel 1260 Lamborghini е 1262-кубиков Ducati Testastretta DVT. Двигателят е хомологиран за Euro 5 и доставя 162 к.с. (119 кВт) при 9500 об/мин и 129 Нм при 7500 об/мин с плоска крива на въртящия момент точно от средно-ниските обороти.

Някои от ключовите характеристики на Diavel 1260 Lamborghini са типичната позиция за езда на „силовия круизър“ и ергономичност на модела Diavel. Това е заедно с откритата тръбна рамка от стоманена решетка, задната гума с ширина 240 мм, едностранното алуминиево подвижно рамо и напълно регулируемо окачване Öhlins отпред и отзад. Шасито гарантира високо ниво на управление и ъгли на наклона, но също така и отлично ниво на комфорт. Летите колела и компонентите от карбон позволяват на Diavel 1260 Lamborghini да има сухо тегло от само 220 кг.

Изисканата електроника осигурява както високо ниво на работа, така и максимална безопасност.

6-осната инерционно измервателно устройство (6D IMU) на Bosch е в състояние незабавно да открие скоростта и ускорението на мотоциклета. Това позволява работата на много от контролните устройства, монтирани на Diavel 1260 Lamborghini. Електронният пакет включва Cornering ABS EVO, Ducati Traction Control EVO (DTC), Ducati Wheelie Control EVO (DWC), Ducati Power Launch EVO (DPL) и круиз контрол.

Вниманието към детайлите, приложено към този модел, може да се види още от стартовата фаза, когато логата на двете марки се появяват на таблото с TFT екран, придружени от силуета на Diavel Lamborghini. Diavel 1260 Lamborghini се присъединява към гамата Diavel 1260, която през 2021 г. ще има одобрение по Евро 5, в страните, които приемат това законодателство.

Diavel 1260, в цвят Dark Stealth, и 1260 S, предлагани в червено и черно, с новата хомологация вече се предлагат при дилърите на Ducati, докато Diavel 1260 Lamborghini ще бъде наличен от края на декември.