Ducati представя новия V4 Pikes Peak – най-спортната Multistrada

Стефан ИлиевТретият епизод от Ducati World Première 2022 беше посветен на новата Multistrada V4 Pikes Peak. Това е моделът, който най-добре представя истинската същност на спортистите в семейството на Ducati. Multistrada V4 Pikes Peak заема централно място за страстните дукатисти не само като най-спортната Multistrada, създавана някога, но и като най-мощният модел в целия сегмент на кросоувърите.

Multistrada V4 Pikes Peak е създадена около отличната платформа Multistrada V4.

Там са съчетани производителност, плавност на работа и надеждност, предлагани от двигателя V4 Granturismo, заедно с ограниченото тегло, лекотата на управление, комфорта както за водача, така и за пътника. Всичко това с най-съвременното оборудване и електрониката, които са част от семейството Multistrada V4. Започвайки от тези солидни основи, новият V4 Pikes Peak е със значителни промени. Те са по отношение на настройката на шасито, първокласната ергономия, електрониката. Има и много специални компоненти, които придават на мотора по-спортно отношение в сравнение с Multistrada V4 .

Дизайнерската работа зад този нов проект започва от особените елементи на семейството Multistrada V4, като ги интегрира с двата елемента, които идентифицират тази версия на Pikes Peak от естетическа и функционална гледна точка. Това са 17-инчовото предно колело и едностранното подвижно рамо. Състезателната душа на мотора се засилва от специалната цветова схема „Pikes Peak“, вдъхновена от тази на Desmosedici GP ’21. Дори регистрационните табели от двете страни на резервоара за гориво допринасят за подчертаване на дълбоката връзка със състезанията.

Новият Multistrada V4 Pikes Peak се предлага с широка гама от компоненти, изработени от карбон, в допълнение към титаниевата изпускателна система Akrapovič и карбоновия заглушител. Други отличителни естетически елементи са ниско опушено плекси, предната вилка Öhlins, анодизираните златни крака, двуцветно черно и червено задно седло, украсено с логото V4 и емблемата Ducati Corse върху „клюна“.

Шасито на новата Multistrada V4 Pikes Peak е част от революцията.

По отношение на Multistrada V4, то е значително преработено. На първо място, той е разработено около 17-инчовото предно колело, което гарантира на водача голяма прецизност и отзивчивост. Новата машина е оборудвана със спортни пътни гуми (120/70 отпред; 190/55-17 отзад) и ковани алуминиеви джанти Marchesini, с 2,7 кг по-леки от тези на Multistrada V4 S. Те правят динамичното поведение на мотоциклета по-ефективно и допринасят за намаляване на общото тегло от 4 кг в сравнение с Multistrada V4 S.

Освен това, окачването Öhlins Smart EC 2.0 гарантира брилянтно представяне при спортно каране, чрез използването на режим, базиран на възприетото от Panigale V4 S и Streetfighter V4 S. То автоматично се настройва според стила на каране на ездача.  Алуминиевата монококова рамка е освежена с точната цел да се постигне различен наклон на кормилната глава – 25,75° в сравнение с 24,5° на Multistrada V4. Геометрията и междуосието са калибрирани според различните приложения на мотоциклета.

Спирачната система на V4 Pikes Peak идва директно от тази на Panigale V4.

Отпред системата включва дискове с диаметър 330 мм и моноблокови апарати Brembo Stylema, като Multistrada V4 S, към които са добавени накладките на Panigale V4. Отзад системата разполага с един диск с диаметър 265 мм с плаващ апарат Brembo.

Новият Multistrada V4 Pikes Peak се откроява със своята специална ергономия, проектирана да осигури максимален контрол и оптимизиране на ъглите на наклон. По отношение на Multistrada V4 позицията за каране е напълно освежена. Стъпенките например, са по-високи и са преместени назад, за да се увеличи максималният ъгъл на наклон, докато кормилото е по-ниско, по-тясно и е с извити пръти. Крайният резултат е, че ездачът се възползва от още по-добро усещане при спортно каране, като същевременно поддържа отлично ниво на комфорт.

Новият Ducati Multistrada V4 Pikes Peak се задвижва от най-мощния двигател в категорията, възхитителният V4 Granturismo. Той постига 170 к.с. с максимален въртящ момент от 125 Нм при 8750 об/мин. Този двигател е специално проектиран от Ducati за семейството Multistrada V4. Той е изключително лек – само 66,7 кг и компактен. Благодарение на тези характеристики инженерите на Ducati създават безкомпромисно равновесие с перфектен център на тежестта.

С работен обем от 1160 куб. см двигателят V4 Granturismo осигурява най-високи нива на мощност и въртящ момент в сегмента. В допълнение, V4 Granturismo представлява също еталон по отношение на гъвкавост и надеждност. Има рекордни интервали за поддръжка, с проверки на луфтовете на клапаните, планирани на всеки 60 000 км.

Двигателят V4 Granturismo е оптимизиран, за да подобри характеристиките на мотора и включва някои иновации.

Сред тях е въвеждането на режима за състезателна езда, който е първият за моделите Multistrada. Опцията Race е добавена към по-състезателна стратегия за ограничителя, който се намесва по-постепенно, отколкото в Multistrada V4. Така предупреждава моториста предварително и да му позволи по-ефективно спортно каране по отношение на смяната на предавките във високата зона на оборотомера. Quickshifter също има специална стратегия. Тя позволява изключително агресивно превключване на по-ниски предавки и прилагането на още по-директна реакция на газта в режим на висока мощност.

Multistrada V4 Pikes Peak наследява най-новото поколение и усъвършенстван електронен пакет на Multistrada V4 S, който включва, наред с другото, стандартната радарна технология както отпред, така и отзад, която предлага адаптивен круиз контрол (ACC) и предупреждение за опасност в сляпата зона (BSD).

6,5-инчовото TFT арматурно табло, което също се предлага като стандарт за Multistrada V4 Pikes Peak, позволява на потребителя да вижда навигацията и картата благодарение на усъвършенстваната система Ducati Connect, която позволява да отразява смартфона на ездача.

Иновациите в електрониката се допълват от въвеждането на Race Riding Mode, Ducati Wheelie Control. Multistrada V4 Pikes Peak има актуализирана стратегия, която предлага още по-добър отговор и по-точен контрол по време на динамично каране. ABS Cornering също е конфигуриран да бъде безопасен и да работи във всяка ситуация на каране, дори и в най-спортната.

Multistrada V4 Pikes Peak е технологично усъвършенстван мотоциклет, предназначен за тези, които обичат тръпката от спортното каране, особено по планински завои или между бордюрите на състезателна писта.

Моторът ще бъде наличен в дилърската мрежа на Ducati от декември 2021 г.

Next Post

Пампорово посреща последния кръг от рали спринт шампионата на България

Курортен комплекс Пампорово ще посрещне последния кръг от рали спринт шампионата на България за 2021 г. След като няколко от кръговете в първенството бяха отменени заради различни обстоятелства, благодарение на […]