февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

“EKO 24 часа на България“ отново провокира състезателен дух и силни емоции

230 пилоти от 14 нации стартираха в петото издание на картинг надпреварата „EKO 24 часа на България“, част от Европейския картинг шампионат по издръжливост.

Състезанието провокира отново силен интерес и създаде вълнуващи емоции за състезателите и публиката. Този път състезанието включваше три категории: про, голд и силвър. Точно след 1 440 минути постоянно каране, изпълнено с висок адреналин и хъс за победа, първи финалната линия пресече отново френският отбор на MRK Pro, който навъртя цели 1466 обиколки и измина близо 1700 км.

След 24-часова борба за победата и на едва 19 секунди зад шампионите в категория Pro, се класира френският отбор с българско участие в лицето на пилота Георги Ванков – Selestat Kart Indoor. Бронзовите медали останаха за пилотите от немския отбор на PF Racing. В категория Gold на почетната стълбичка бе окупирана само от белгийски отбори. Победител стана отборът на LDB Racing Team, втората позиция бе за отбора на Panthaa Racing Team, а на трето място се класира BF 1 Motorsport Racing Team. В категория Silver, най-новата категория в състезанието, първи се класира отборът на „Еко и приятели“ след много оспорвана битка с младия отбор на SKR Junior 1, който бе съставен изцяло от млади пилоти на възраст между 12-14 години. Третата позиция в категорията бе заета от отбора на Scuderia Sbinalla, абсолютни дебютанти в дисциплината.

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели се изправи и „Отбор на звездите“. Звездният отбор показа истински спортен дух, хъс за победа и сплотеност за каузата, в помощ на малкия Гого.

За поредна година организаторите подкрепиха благотворителна кауза-лечението на малки Гого от Хасково. Те предоставиха част от средствата, събрани от таксите за участие в състезанието.