май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

ERC: Луканюк е отново шампион на Европа

Французинът Адриан Фурмо с Ford Fiesta R5 спечели рали „Канарски острови“, последен кръг от европейския шампионат. Титлата на Стария континент обаче обаче грабна за втори път Алексей Луканюк със Citroen C3 R5. В състезанието участва българският екипаж Екатерина Стратиева и Георги Аврамов с Peugeot 208 R2. Те стигнаха до финала 9-и в ERC3 и 49-и в общото класиране. Катя и Жоро успяха да се преборят и с непознато трасе, и с  променящите се условия.

За Лукянюк това е втора европейска корона в ралитата. Той си я върна, след като миналата година я загуби от Крис Инграм. Това бе най-лошото класиране на руснака за сезона, тъй като завърши 7-и. това му стигаше, за да триумфира като шампион и да победи Оливър Солберг с  VW Polo GTI R5. Той положи усилия и завърши 4-и, но това не му бе достатъчно да се пребори с Лукянук.  Още в първия ден двамата претенденти за короната сбъркаха с избора на гуми. Така се простиха с надежда за победа.

В началото лидер бе Нил Соланс с Skoda Fabia R5. Той обаче допусна грешка на 7-ия етап и веднага бе изпреварен от Фурмо  и Иван Арес със Citroen C3 R5. Така дуелът бе между Фурмо и  Соланс. Последният спука две гуми и едва стигна на “куц крак” до сервиза в Лас Палмас 12-и. Поведе Фурмо, следван от  Йоан Бонато със Citroen C3 R5. Така Фурмо, Бонато и Арес оформиха топ 3 и така стигнаха до финала. За Фурмо това бе първа победа в ERC.

Оливер Солберг остана четвърти, на крачка от подиума. за да сложи короната, Льканюк трябваше да отпадни. Това обаче не стана. Като не можа да стане шампион, Солберг поне триумфира в битката за титлата в ERC1 Junior. Прекият му съперник Грегоар Мюнстер с Hyundai i20 R5 спука гума още в първия етап. Това реши битката.

Пети стана Хосе Антонио Суарес с Skoda Fabia R5, който обаче загуби титлата в испанския рали шампионат. Основният му съперник Пепе Лопес със Citroen C3 R5 катастрофира в първия ден,  но спечели необходимите бонус точки във втория  и запази първото място. Шести стана Андреас Микелсен с  Skoda Fabia R5, който финишира пред шампиона Лукянюк.