EWC: Екипът на YART е на първа позиция в Мост

Стефан Илиев

Тимът YART–Yamaha – единственият отбор, в който има трима пилоти под 1:33 мин. за обиколка на Мост, отново спечели първа позиция за утрешното състезание „6 часа на Мост“ – последен кръг от световния ендурънс шампионат. Така австрийският отбор изпревари BMW Motorrad World Endurance Team и Yoshimura SERT Motul – настоящия лидер в класирането. В състезанието участва и нашият пилот Мартин Чой в екипа на Energie Endurance 91. Както вече писахме, в квалификациите отборът на Чой е на 7-мо място в клас SuperStock1000,  като Мартин даде в най-бързата си обиколка за 1:38.7 мин. И зае 20-о място на стартовата решетка.

Карел Ханика, Марвин Фриц и Николо Канепа зададоха високо темпо по време на квалификацията на „6-те часа на Мост“. Техните най-бързи обиколки бяха в рамките на 1:33 мин. Най-добрата бе 1:33,571, като и тримата бяха на по-малко от една десета от секундата помежду си. Така заводския мотоциклет на Yamaha отново е на първа позиция. В събота те ще трябва да се опитат да превърнат това в победа след тежък сезон, през който бяха принудени да се оттеглят два пъти и се разбиха в края на състезанието в Ещорил.

Отборът на BMW Motorrad, който отново трябваше да се справя без Хавиер Форес след катастрофата му по време на тестването на Бол д’Ор, ще стартира от 2-ри в решетката с пилотите Маркус Ройтербергер, който записа най-бързата обиколка за деня – 1:33,191, Иля Михалчик и Кени Форей. Тимът е на 0,350 сек. от този на Yamaha. След работна сесия в първата квалификация, Грег Блек, Ксавие Симеон и Силвен Гинтоли от Yoshimura SERT Motul  дадоха третото най-бързо време – на 0,641 сек.

F.C.C. TSR Honda France ще стартира от четвърта позиция на решетката утре, пред полския Wójcik Racing Team, който изпревари на новата писта в Мост в Most – Webike SRC Kawasaki France Trickstar и VRD Igol Experiences. Независимият френски отбор, който все още може да изтръгне титлата през 2021 г. от Yoshimura SERT Motul, се готви да се възползва от шансовете си, в зависимост от това какво се случи по време на състезанието. Moto Ain, ERC Endurance-Ducati и Tati Team Beringer Racing оформят топ 10 на стартовата решетка.

Отборът 18 Sapeurs-Pompiers CMS Motostore, които са 11-и в решетката, бяха най-бързият отбор на Superstock в квалификациите с ездачи Уго Клер, Йохан Нигон и Филип Щайнмайер, който замени контузения Бастиен Макелс.  Maco Racing ще започне от 12 -и само с двама състезатели, Антъни Уест и Ондржей Йежек.


Next Post

Мартин Сурилов непобедим първия ден на рали „Стари столици“

Екипажът Мартин Сурилов – Здравко Здравков (Шумен аутоспорт) с Mitsubishi Lancer EVO 9 е лидер след първия ден от рали „Стари столици“ – последен кръг от националния шампионат на България. […]