юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ferrari потвърждава незабавното напускане на Енрико Кардиле от поста технически директор

7897979

От Ferrari потвърдиха, че Енрико Кардиле напуска поста си на технически директор, с което приключва работата си в компанията след две десетилетия.

Кардиле се присъедини към Скудерията през 2005 г. като ръководител на отдел “Термика”, след което работи по автомобили, които спечелиха победи в състезанията “Льо Ман” и “24 часа на Дайтона”.

През 2016 г. става ръководител на отдела за развитие на аеродинамиката, а след като заема редица длъжности, през 2021 г. е назначен за ръководител на отдела за шасита – позиция, която продължава да изпълнява и през 2023 г., когато става технически директор на отдела за шасита и аеродинамика.

Сега обаче бе обявено, че Кардиле е подал предизвестие, като междувременно директорът на отбора Фред Васьор ще наблюдава областта на шаситата.

Въпреки че следващата дестинация на Кардиле не е разкрита, информациите свързват италианеца с преминаване в Aston Martin – отбор, който наскоро нае бившия шеф на отдела за задвижване на Mercedes Анди Коуел за главен изпълнителен директор на групата на мястото на Мартин Уитмарш.

Ферари също подписаха договори наскоро, като през май отборът потвърди, че Лоик Сера ще се присъедини към него като ръководител на отдела за проектиране на ходовата част през октомври тази година. Преди това Серра е бил директор по представянето в Mercedes.

През октомври ще пристигне и Жером д’Амброзио. Бившият състезателен пилот ще стане заместник-началник на отбора, след като напусне поста си на ръководител на програмата за млади пилоти на Сребърните стрели.

В средата на сезон 2024 г. Ferrari в момента заема второ място в шампионата на конструкторите, но има само седем точки преднина пред третия McLaren, докато четвъртият Mercedes продължава да преследва своите съперници.

formula1.com