април 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ferrari се връщат в Льо Ман с Hypercar

Ferrari обявиха, че стартират програма Le Mans Hypercar (LMH) и от 2013 г. производителят ще се появи в шампионата на ФИА по издръжливост. Това означава, че Ferrari се връщат в топ класа, включително в легендарното състезание на 24 Льо Ман, където имат славна история.

Засега се знае само, че дебютът ще бъде през 2023 г. Това означава, че от последното участие на заводски отбор на Скудерията до тогава ще са минали 50 години.

Джон Елкин – президент на Ferrari казва: “За повече от 70 години участие в състезания на писти по целия свят, нашите коли с покрити колела са печелили победи. Това се дължи на напредничави технически решения. Иновациите, родени на трасетата, правят напредничава всяка една кола, построена в Маранело. Програмата за участие в новия клас Le Mans Hypercar потвърждава нашите сериозни намерения и решимост да играем водеща роля в състезанията по света.”

Новият клас на Хиперкар ще дебютира в WEC на ФИА през този сезон. на сткарт ще застанат Toyota, Scuderia Cameron Glickenhaus и Alpine. През 2022 г. към тях ще се присъедини и заводския отбор на Peugeot.