юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ferrari Sergio – едно от най-скъпите

На този свят има няколко редки ферарита и Sergio Pininfarina е едно от тях. Сякаш 458 Speciale Aperta не бе достатъчна за майсторите от бранда и те решиха да сътворят още един автомобилен скъпоценен камък. Талантливата италианска дизайнерска къща Pininfarina впрегна всичките си усилия и компетентност, за да създаде специална версия в чест на Серджо Пинифарина след смъртта му през 2012 година. Синът на Батиста Фарина беше председател на Pininfarina цели 40 години, през които видяха бял свят някои от най-красивите автомобили в историята.

 

Късметлийските шест 458 Speciale Aperta, които се водят в графата на най-добрите и бързи автомобили на Ferrari бяха преобразувани в спецификация на последно ниво под името – Sergio Pininfarina. Половината от тях са продадени на американски клиенти, една е изпратена в Япония, а останалите две са закупени в Европейския съюз. Това е един от примерите за Euro-spec с по-малко от 200 километра (124 мили) пробег, следователно е в първокласно състояние. Какъвто е случаят с останалите пет, това е буквално кола без покрив, тъй като изобщо не е била създадена да побира сгъваем или прибиращ се плот.

 

Изцяло поръчаната каросерия има няколко ретро реплики, тъй като Pininfarina се вдъхнови от класическия Dino, този модел беше любимото Ferrari на Sergio за всички времена. В интервю за Top Gear, публикувано през декември 2018-а, сегашният председател на Pininfarina – синът на Серджо, Паоло – заяви че дизайнерският екип е адаптирал някои стилистични реплики от 70-те и 80-те години. Sergio е базиран на 458 Spider, но използва мощност над 600 к.с. от Speciale, което ускорява за под 3 секунди спринт до 100 километра в час.

Разглеждайки дизайна на предната част на автомобила, изплуват някои прилики с изцяло електрическия хиперкар Battista на Pininfarina, показан преди няколко месеца на автомобилното изложение в Женева. Както обикновено се случва, серийната версия не е толкова впечатляваща, колкото концептуалната кола, но продължава да е сред най-интересните съвременни ферарита.

 

Ferrari Sergiо е колекционерска кола и с времето цената й скача, ндвишавайки десетки заводската и стойност. Трябва да сте много голям фен с голяма банкова сметка за да купите една от шестте бройки, които се оценяват на над 4 млн. долара всяка. Неотдавнашен търг показа стойността на тази скъпоценна машина, като един от шестте Sergios, беше закупен за 6 млн. долара в Pebble Beach щата Калифорния.