Ford представя изцяло новия Tourneo Connect

Стефан Илиев

Ford представи изцяло новия мултифункционален Tourneo Connect, който ще донесе на марката още повече стил, пространство и многообразие. Изцяло новият Tourneo предлага идеалното решение за забързания начин на живот с удобен и силно приспособим интериор, възможност за 7 места и избор между две дължини, за да задоволи всички нужди. Той е идеално приспособен да се справи с всичко – от транспортирането на къмпинг екипировка и спортно оборудване до практична подкрепа за малкия бизнес.

Интелигентното, свързано купе въвежда най-новите дигитални технологии за кокпита, докато широкият набор от усъвършенствани системи в помощ на водача правят изцяло новия Tourneo Connect удобен и лесен за шофиране. Новите функции включват асистирано шофиране за намаляване на стреса и Pro Trailer Backup Assist за опростяване на маневрите при теглене.

Дебют във Tourneo Connect правят също система за задвижване на всички колела, повишаваща увереността, и нова опция за автоматична трансмисия за бензиновите модели. И двете са част от разширена гама нови бензинови и дизелови двигатели, които се очаква да предложат водеща в класа си ефективност.

Функционално, практично купе

Новият Tourneo Connect предлага възможност за седем места както при моделите L1 с късо междуосие, така и при моделите L2 с дълго междуосие, с цел повече практичност и удобство. Когато не се използват, седалките от втори и трети ред могат да бъдат сгънати, спуснати напред или отстранени, за да се създаде просторна товарна зона за работа или за спортно оборудване. Предната пътническа седалка се сгъва до равен под, за да позволи безопасно транспортиране на предмети с дължина до 3 метра, като каяци, мебели в плоски пакети или дървен материал.

Новият интериор повишава комфорта в купето, без да прави компромис с практичността, която клиентите на Tourneo Connect обичат. Големите плъзгащи се странични врати помагат на децата и възрастните пътници да влизат и излизат от автомобила в ограничени пространства, където конвенционалните врати може да не могат да се отворят напълно. Удобството се увеличава от многобройни поставки за чаши, отделения и зарядни портове, докато наличният панорамен стъклен покрив и двузоновата климатична система спомагат купето да бъде проветрено и по-комфортно при дълги пътувания. Издръжливи, лесни за почистване гумени подови стелки се предлагат като аксесоар за подобрена практичност и защита.

С отстранени седалки от втори и трети ред Tourneo Connect предлага до 3,1 мтоварен обем при моделите L2 и до 2,6 м3 при моделите L1. Пренасянето на по-дълги предмети или обемисто оборудване за отдих се улеснява от максималната дължина на товарене от 2265 мм зад първия ред седалки, 1452 мм зад втория ред и 629 мм зад третия ред за варианти L2 (1913 мм, 1100 мм и 317 мм за варианти L1).

Отличителен екстериорен дизайн

Изцяло новият Tourneo Connect се отличава с дръзкия и изразителен стил на най-новите леки автомобили Ford. Предната част е оформена със силни, изваяни линии, за да създаде спортно излъчване, като всяка серия има свой характерен външен вид.

Вдъхновената от SUV серия Active на Ford предлага комбинация от солиден стил и първокласни детайли. Уникалните 17-инчови алуминиеви джанти се отличават с двуцветно покритие от тъмен, обработен метал, част от характерния облик на Active, който включва решетка с мотив на пчелна пита, защитна кора с металически ефект и допълнителни протектори около арките на колелата, праговете и броните. Палитрата от бои в десет различни ярки цвята съдържа новия Boundless Blue, уникалния цвят за лансирането на Tourneo Connect Active.

Ексклузивните дизайни на джантите и завършващите детайли продължават силното разграничаване в цялата гама, предоставяйки на клиентите възможност да изберат желания модел, който най-добре отговаря на техния начин на живот.

Изцяло нови дигитални технологии в кокпита

Всички модели Tourneo Connect са снабдени с голям, удобен за потребителя сензорен екран на арматурното табло, който осигурява лесен достъп на водача до ключовите автомобилни системи. 8,25-инчовият екран е стандартно оборудване, а ако желаят, клиентите могат да поръчат 10-инчов екран за всички серии. 10-инчовият екран е стандартно оборудване за серията Titanium, Sport и Active в превозни средства с десен волан3. Сензорният екран осигурява управление на навигацията, аудиосистемата и климатика, докато други функции като телефонно свързване, информация за автомобила  и аудио конфигурация са групирани в подменюта, за да бъдат ненатрапчиви по време на шофиране.

Клиентите могат също така да поръчат модерен дигитален дисплей на мястото на традиционните циферблати – функция, която е стандартно оборудване за моделите Sport и налична за Titanium и Active. Дигиталният дисплей има 10,25-инчов екран в инструменталния панел, който може да работи редом с централната информационно-развлекателна система, за да предложи на водачите повече информация и контрол.

Автомобилите с 10-инчов сензорен екран разполагат с модем FordPass Connect, за да помогнат на клиентите да останат свързани по време на път4. Наличната онлайн навигация5 използва облачни данни, за да предлага допълнителни актуализации на живо, включително информация за трафика и алтернативни маршрути; близки бензиностанции с цени и работно време; онлайн актуализации на карти; подробности за паркингите, включително наличност, разстояние и цена.

Нови нива на системите в помощ за водача

Tourneo Connect предлага 19 технологии за подпомагане на водача, за да направи пътуванията по-удобни, по-малко натоварващи и по-безопасни. Богатата стандартна спецификация включва:  Асистент за предотвратяване на сблъсъци с автоматично аварийно спиране и Предупреждение за предстоящ челен сблъсък, Система за спазване лентата на движение, Предупреждение към водача, Круиз контрол, Система за регулируемо ограничаване на скоростта, Асистент при потегляне по наклон, Предни и задни сензори за паркиране,  Адаптивен круиз контрол, Разпознаване на пътните знаци, Информационна система за следене на мъртвата точка на видимост и Предупреждение за страничен трафик.

Изцяло новият Tourneo Connect въвежда също така нови пакети от технологии за подпомагане на водача. Пакетът за паркиране добавя Активен паркинг асистент с Асистент за излизане от паркомясто, който може да идентифицира и автоматично да заеме или излезе от перпендикулярни и успоредни места за паркиране, докато водачът управлява педала на газта, спирачката и предавката.

Пакетът за подпомагане на тегленето включва нова функция Pro Trailer Backup Assist, за да спомогне за предотвратяване или намаляване на опасността от „усукване на ремаркето“ при движение на заден ход. Системата позволява дори на неопитни водачи да маневрират уверено, като използват копчето за регулиране на страничните огледала вместо волана, за да контролират посоката на автомобила и ремаркето. Камерата за обратно виждане и сензорите на Tourneo Connect отчитат съвместно периметъра на ремаркето и налагат насочващи линии на екрана на камерата, за да помогнат на водача.

Моделите Tourneo Connect, оборудвани с автоматичната трансмисия PowerShift, могат да бъдат поръчани и с Интелигентен адаптивен круиз контрол с Придържане в средата на лентата7, което осигурява асистирано шофиране по отношение на педала на газта, спирачката и кормилното управление, за да се намали напрежението по магистралите или в трафик с многократно спиране и потегляне.

Част от стандартното оборудване на всички автомобили Tourneo Connect е електрическата паркинг спирачка, която освобождава място в купето и опростява шофирането. Функцията също така позволява автоматично задържане за по-лесно потегляне по наклон.

Автомобилите от серията Sport въвеждат системата Адаптивни предни фаровекато стандартно оборудване.Тя е в състояние интелигентно да разпознава сценарии на шофиране като магистрала, град, провинция и кръстовища и да променя модела на светлинния сноп и яркостта на предните фарове, за да оптимизира видимостта и да намали отблясъците. Асистентът за автоматично превключване на къси/дълги светлини и LED предни фарове и задни светлини също са стандартно оборудване.

Водеща в класа ефективност

Очаква се пълната гама бензинови и дизелови двигатели да осигури водеща за класа ефективност за новия Tourneo Connect, с прогнозен разход на гориво от 4,9 л/100 км и емисии на CO2 от 127 г/км. Освен че за пръв път осигурява задвижване на всички колела в мултифункционалния автомобил, гамата на силовите агрегати включва и опция за автоматична трансмисия както за бензиновите, така и за дизеловите двигатели, която се предлага при всички варианти за дължина.

Серията от 4-цилиндрови двигатели с турбокомпресор включва 1,5‑литров бензинов двигател EcoBoost, произвеждащ 114 к.с. и 220 Нм въртящ момент, и два дизелови двигателя EcoBlue, развиващи 122 к.с. и 320 Нм или 112 к.с. и 280 Нм. Технологията Auto Start-Stop е стандартна в цялата гама с цел оптимизирана ефективност. И двата дизелови двигателя са оборудвани с иновативна система за „двойно дозиране“, която инжектира AdBlue преди два селективни каталитични конвертора за намаляване на азотните оксиди.

Всички модели разполагат с плавно работеща 6-степенна механична трансмисия като стандартно оборудване. 7‑степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител PowerShift осигурява бърза и плавна смяна на предавките, която съперничи на ефективността на механичната скоростна кутия, но с комфорта и удобството на автоматичната. Монтираните на волана пера и спортният режим усилват преживяването на запалените водачи.

Клиентите вече могат да се възползват от задвижването на всички колела за първи път при Tourneo Connect, за да увеличат сцеплението върху нестабилни и хлъзгави повърхности с цел по-уверено шофиране. Системата автоматично разпределя въртящия момент между колелата в зависимост от пътните условия и повърхности, като помага на водачите да запазят темпото в по-трудни условия.  Задвижването на всички колела се предлага при модели, оборудвани с 2,0-литров дизелов двигател EcoBlue с мощност 122 к.с. и 6‑степенна механична скоростна кутия.Next Post

Неочакван финал за едномарковия пистов шампионат BMW Cup 2021

През изминалия уикенд се проведе трети (финален за годината) кръг от едномарковия пистов шампионат BMW Cup 2021, организиран от БМВ Клуб България. За разлика от останалите кръгове, този път добре […]