юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ford Transit отбелязва 58 години от първото си официално представяне и оттогава е безспорен лидер в лекотоварната гама

Точно преди 58 години на 9 август партньорството между клоновете на Ford Motor Company в Германия и Обединеното кралство реализира Project Redcap. Двете компании комбинират своите прозрения и наблюдения от германския Taunus Transit и британския 400E, за да създадат ван, който достигна далеч отвъд Европа по влияние и употреба. Представянето му е бум за автомобилната индустрия и вече 58 години Transit продължава да е най-продаваният, стабилен и функционален лекотоварен автомобил.

Повече от 40 години Ford Transit е лидер на пазара и оглавява класациите в Обединеното Кралство и Съединените щати, а през последните 8 години е най-продавания ван в Европа. Една година след дебюта си в Северна Америка ванът Ford E-Transit се утвърди като лидер на пазара на изцяло електрически товарни ванове в света.

Ford Transit предлага най-широка гама от избор на осем конфигурации за обслужване на широк спектър от видове дейности, което го прави идеалния партньор във всеки бизнес. Освен конкурентна цена, Ford Transit е оборудван със съвременни интелигентни системи за сигурност и подпомагане на водача, а здравината и устойчивостта го прави рентабилен в дългосрочен план.

По повод рожденият ден на модела, споделяме няколко интересни факта:

  • Средният годишен пробег на Ford Transit в Европа е около 40 000км. Един собственик на дизелов Transit в Пилзен, Чехия, минава 999 999 км с оригиналния си двигател, когато километражът му спира да работи. Ford инсталира нов и автомобилът продължава да се движи.
  • През 1965 година 48 студенти от Barking College близо до Лондон, поставят рекорд за най-много хора побрали се в пътнически ван, а именно в 15-местен Ford Transit.
  • Transit е първият ван в света, който надскача 15 коли през 1985г.
  • Производителността, издръжливостта и надеждността на Transit винаги го е правил фаворит сред службите за спешна помощ, от полицейските микробуси и линейки до противопожарни спасителни автомобили и аварийни микробуси.