юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

ID.4 – първият електрически „световен автомобил” на Volkswagen e вече в България

7897979

Вчера, пред много гости и медии, бе официалното представяне в България на Световния автомобил на годината 2021 – новият изцяло електрически SUV

На 11 май 2020 г. се състоя официалното представяне в България на Световния автомобил на годината 2021 – новият изцяло електрически SUV Volkswagen ID.4. Освен възможността да пипнат и видят модела за първи път, гостите на събитието можеха да тестват ID.4 на място, и така да са сред първите в страната, които да имат преки впечатления от неговите възможности и поведение на пътя.

И наистина, ID.4 е SUV модел от ново поколение, който предлага спортно усещане зад волана, съчетано хармонично с комфортното изживяване при всяко пътуване. Със своя впечатляващ външен дизайн и изключително просторен интериор, новият електрически модел използва множество модерни решения за управление на функциите, контролни прибори и дисплеи, инфотейнмънт и асистиращи системи.

Най-важното за ID.4 накратко:

 • 100% SUV – 100% електрически. ID.4 е първият SUV модел на Volkswagen с изцяло електрическо задвижване, както и първият електрически „световен автомобил” на марката. ID.4 излиза на най-големия пазарен сегмент в света – класът на компактните SUV модели.
 • Световен Автомобил на 2021 избран от жури, съставено от над 90 международни автомобилни журналисти от 24 държави, които гласуват за най-добрите новости на световния автомобилен пазар
 • Осем предварително конфигурирани варианта ID.4 – Pure, City, Pro, Life, Business, Family, Tech и Max. Тази стратегия има за цел да направи структурата на моделната гама по-ясна и разбираема за клиентите.
 • Два размера на акумулаторната батерия – ID.4 Pure и ID.4 City ще използват батерии с нетен капацитет 52 кВтч и тягови електродвигатели с мощност 109 кВт (148 к.с.) и 125 кВт (170 к.с.). Останалите шест версии на новия модел ще използват батерия с капацитет 77 кВтч, която осигурява автономен пробег до 522 километра (според WLTP), а разположеният на задния мост електродвигател развива максимална мощност 150 кВт (204 к.с.).
 • Нов дизайн за новата ера. Външният дизайн се отличава с мощни пропорции и футуристично излъчване. Неговият изчистен стил с плавни линии и форми е вдъхновен от природата и осигурява много добра аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление от 0,28.
 • Open Space за пътниците на борда. Конструктивната архитектура на ID.4 с нейното дълго междуосие създава изключително просторен интериор с размери и обеми, сравними с тези на конвенционален SUV модел от горния автомобилен клас.
 • Концепция за управление на функциите от нова ера. Сензорният екран с диагонал до 12 инча, гласовото управление с естествени фрази, интернет свързаността и връзка и интелигентните светлини ID. Light са неизменна част от стандартното оборудване. Допълнително предлаганите възможности и удобства включват head-up дисплей с разширена реалност, който обединява изображенията на определени показания на контролните прибори и системи с реалната обстановка около автомобила.
 • Нова електронна платформа. Софтуерът и хардуерът на ID.4 са проектирани в рамките на чисто нова електронна архитектура. Наред с редица други предимства, тя позволява на клиента да получава онлайн актуализации на автомобила след покупката.
 • Интелигентна свързаност. Навигационната система Discover Pro и мобилните онлайн услуги на We Connect Start са част от стандартното оборудване на всички осем версии на модела. Асистиращите системи създават още по-добро усещане зад волана.
 • Лесно зареждане. Volkswagen е първият голям автомобилен производител, който с We Charge предлага цялостна зарядна екосистема за електромобили. Клиентите могат да разчитат на цялостно усещане за удобство и сигурност при зареждане на своя автомобил.
 • Мобилността на бъдещето е електрическа и устойчива. В момента на приемането от своите собственици в Европа, Volkswagen ID.4 има изцяло неутрален въглерод баланс. Около ID. Моделите на марката ще бъде изградена цяла екосистема на устойчива електрическа мобилност.