февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

In Memoriam – Патрик Тамбей почина на 73 години

Бившият френски пилот Патрик Тамбей почина вчера на 73-годишна възраст.  Новината за смъртта му беше съобщена от семейството му. Двукратният победител във Формула 1 и пилот от 24-те часа на Льо Ман страдаше от болестта на Паркинсон и от диабет.

Роден на 25 юни 1949 г., Тамбей се състезава 10 години във Формула 1. Кара за някои от най-големите отбори в Гран При, включително за McLaren, Ferrari и Renault. Дебютира във Франция през 1977 г. със Surtees, но не успя да се класира, преди да премине към Theodore Racing за втората половина на сезона.

При първото си участие с McLaren през следващата година стига до 4-о място. Това е най-добрият му резултат, докато не е повикан от Ferrari. Той заменя загиналия на Золдер Жил Вилньов по средата на сезон 1982.

След като спечели подиум във второто си състезание със Скудерията в Брендс Хеч, Тамбей постига и първата си победа в Германия две седмици по-късно. Става втори на домашното състезание на Ferrari на Монца, което е последното европейско състезание за сезона.

Втората и последна победа на Тамбей е през 1983 г. на Гран при на Сан Марино. Той става 4-и в шампионата тази година – най-добро класиране в кариерата му, след носителя на титлата Нелсън Пикет, Ален Прост и съотборника си във Ferrari – Рене Арну.

Французинът кара следващите два сезона във Формула 1 за Renault. Постига три подиума, преди да завърши последния си шампионат през 1986 г. с Team Haas. Последното му състезание, в което печели точки е в Австрия – 5-о място.

Тамбай има четири участия в 24 часа на Льо Ман. Първите две са с Renault през 1976 и 1977 г., в които отпада. Завръща се отново на пистата в Сарт, на френската класика за издръжливост през 1981 г. с Rondeau и пак отпада. Стига до финала през 1989 г. с Jaguar – 4-и в общото класиране с емблематичния XJR-9.

Тамбей печели две титли и в серията Can-Am през 1977 и 1980 г. с кола на Carl A. Haas Racing. За последно кара състезателна кола през 2006 г., когато участва в две състезания от серията Grand Prix Masters.