март 26, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

IndyCar: Къркууд най-бърз в последния тест, Ериксон първи за втория ден

Кайл Къркууд оглави класирането след финалната сесия в официалния предсезонен тест на IndyCar в Термал Клъб. Времето на Маркус Ериксон, поставено на сутрешната сесия, бе най-доброто като цяло за вотиря ден. Най-доброто време на изпитанията в сериите обаче принадлежи на Колтън Херта от екипа на Andretti Autosport – 1:39.3721.


Ериксон с Chip Ganassi Racing-Honda даде време 1:38 4223 за една обиколка на трасето със 17 завоя и дължина от 3.076 мили. Къркууд приключи сесията с 0,4 сек. по-бавто, като постигна 1:38.8279 със средна скорост от 111.721 ч/ч. Пилотът е за втори сезон в шампионата и ще започне първия си сезон с Andretti Autosport-Honda. Къркууд можеше и да е по-бърз, ако не бе запалил спирачната система на колата, след като излезе за кратко от трасето.

Това бе причина за показване  едно от петте червени знамена. Другите бяха заради Джоузеф Нюгардън и Скот Маклафлин от отбора Penske-Chevrolet, също излетяла от асфалта, заедно с Пато О’Уорд от Arrow McLaren-Chevrolet и Кристиан Лундгаард от Rahal Letterman Lanigan-Honda с повреди.
Само на 0,0125 секунди зад Къркууд беше впечатляващият Калъм Илот , чийто екип Juncos Hollinger Racing впечатли в първия си тест, откакто се увеличи на две коли. Съотборникът новобранец на Илот, Агустин Канапино, завърши четвъртата сесия на 20-о място, с 0,85 сек. изоставане от своя съотборник. Оо обаче бе пред две коли на Rahal Letterman Lanigan, двете на Ед Карпентър и двете коли на AJ Foyt Racing.
Маркъс Армстронг беше най-добрият новак, изпреварвайки съотборника си от Chip Ganassi Racing-Honda Алекс Палу с 0,03 секунди, докато се готви да се справи с шосейните и уличните трасета.  Двукратният и защитаващ титлата си шампион Уил Пауър се изкачи до пето място, на 0,1062 секунди от крайната точка и само с четири стотни пред стария си съотборник Симон Пажено от Meyer Shank Racing-Honda.
Най-бързият на трасето – Колтън Херта беше седми във втория ден,  точно пред Нюгардън. Скот Диксън направи най-много обиколки – 35 и бе 9-и, пред най-бързия от Arrow McLaren SP-Chevy, управляван от Александър Роси.
Въпреки че комбинацията от обиколки на северната и южната част на пистата Кермал Клуб е по-дълга от всички с изключение на едно от трасетата в календара  на IndyCar, 27 коли бяха влезли само в 1,5 секунди.