юни 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

IndyCar: Наказаха Роси и Andretti Autosport след победа им на Indianapolis Motor Speedway

От IndyCar разкриха, че печелившата кола на Александър Роси е била в нарушение на две правила, след Голямата награда на Галахър по обикновената писта на Indianapolis Motor Speedway миналия уикенд.

Роси поведе в 44 -ата от 85-те обиколки, за да спечели осмата си победа в IndyCar в кариерата и първата си от повече от три години насам. Въпреки това, на  техническия преглед след състезанието миналата събота, беше установено, че колата #27 Andretti Autosport-Honda е достигнала минимално тегло по начин, който не е разрешен от правилника на IndyCar.
Правило 14.4.1.1. посочва, че минималното тегло включва автомобила в състояние, готово за състезание, с изключение на водача, еквивалентното тегло на водача, горивото и съдържанието на бутилката с напитки. Правило 14.4.1.1.1. заявява, че минималното тегло за пистови/улични състезания е 1700 паунда (634,51 кг).
„От спортна гледна точка колата отговаря на минималните изисквания“, каза президентът на IndyCar Джей Фрай. „От техническа гледна точка начинът, по който [Andretti Autosport] постигна теглото, не е позволен. За да се изпълни минималното тегло, бутилката с напитка и нейното съдържание бяха използвани като баласт за колата, което не е позволено и затова отборът е глобен и наказан.“
В резултат на това IndyCar глоби Andretti Autosport с $25 000 и санкционира отбора с 20 точки за участник/пилот.
Това намалява броя на точките на Роси от 298 на 278. Така че неговият дефицит в точките спрямо лидера в шампионата Уил Пауър от Team Penske-Chevrolet е 153 при оставащи само четири кръга. Това също означава, че Роси се свлича от девети на 11-ти в шампионата. Така Колтън Херта вече е най-високо класираният конкурент на Andretti Autosport-Honda на девето място с 285 точки. Техните съотборници Ромен Грожан и Девлин Де Франческо са съответно на 14-то и 23-то място.

Въпреки че IndyCar заяви, че „членовете могат да оспорват налагането на наказанията, описани подробно в процедурите за преглед и обжалване на правилника на NTT IndyCar Series“, главният оперативен директор на отбора Роб Едуардс заяви, че Andretti Autosport приема наказанието.
Роси ще напусне отбора на Майкъл Андрети в края на сезона, за да се присъедини към Arrow McLaren SP-Chevrolet, тъй като той се увеличава на три коли. Роси, който завърши в челната тройка на шампионата IndyCar през 2018 и 2019 г., ще бъде заменен в Andretti Autosport от настоящия новак в IndyCar, шампионът на Indy Lights за 2021 г. Кайл Къркууд.

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ