септември 23, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Isle of Man TT 2023: Балансьор при сайдкарите изключен след положителен тест за наркотици

Опитният баланьор при сайдкарите (мотоциклети с кош) Джейк Лоутър беше изключен от 2023 Isle of Man TT, след като даде положителен резултат при тест за наркотици.

Лоутър  направи своя ТТ дебют в клас Сайдкар  през 2014 г. и застана на подиума през 2019 г. След като пилотът Алън Фаундс беше сериозно ранен при катастрофа в Брендс Хеч миналата година, нито един от тях не можа да се състезава в ТТ през 2022, котаго състезанието се възобнови след двугодишна пауза поради пандемията от COVID.
Преди втория ден от квалификационната практика във вторник, Фаундс публикува на страницата си във Facebook: „Само за да ви информирам, че Джейк се оттегли от тазгодишния TT.”
Въпреки това, в края на тренировката вчера  вечерта, ACU Events – организаторът на ТТ състезанието, публикува изявление, потвърждаващо, че Лоутър е дал положителен тест за наркотици и е получил забрана да участва в състезнието  през 2023 г. В изявлението се казва: „ACU Events Ltd, организатор на състезанията на Isle of Man TT, може да потвърди, че Джейк Лоутър, балансьор в коша на екип № 7, е изключен от сътезанието през 2023 г. след положителен тест за наркотици. Лоутър, който се е състезавал в 10 предишни състезания Sidecar TT, даде положителна проба за забранено вещество при случаен тест за наркотици, извършен като част от протоколите за скрининг на наркотици и алкохол на състезанието. Въпросът вече е предаден на Auto Cycle Union (ACU), управляващ орган за мотоциклетния спорт в Обединеното кралство, за да извърши своя официален съдебен процес.
Състезанията Isle of Man TT и ACU споделят стриктна политика на нулева толерантност към наличието на наркотици и алкохол за официални лица и състезатели по време на надпреварата. Съгласно тяхната антидопингова политика, ACU може да наложи отстраняване от състезание на лица, за които се установи, че нарушават тези правила.“