юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Isle of Man TT 2023: Дънлоп с 24-та победа след доминиране в Supertwins

Майкъл Дънлоп стана вторият най-успешен пилот за всички времена в ТТ на остров Ман. той записа 24-ата си победа с доминиращо представяне в Supertwins.
Пилотът от Ълстър взе своята 23-та победа в TT в неделя в състезанието Superbike, като се изравни с Джон Макгинес и остана само на три първи места от рекорда на покойния си чичо Джоуи Дънлоп, който има 26 спечелени състезания.

Майкъл Дънлоп вече е втори за всички времена в списъка с победители в ТТ, след като достигна третата си победа на събитието през 2023 г. в клас Supertwins.

Дънлоп стартира 6-и, като поведе и беше лидер нв цялото състезание на борда на своя 650-кубиков Paton. Той стигна до карирания флаг малко под 30 секунди извън полето.  Първото от двете състезания на Supertwins на 2023 TT трябваше да започне в 14:00 ч. местно време във вторник, но ниската облачност наложи състезанието да бъде преместено обратно в 18:30 ч.

Дънлоп имаше преднина от 4,5 секунди пред KTS Racing Kawasaki на Джейми Кауърд чрез разделянето на сектора на Глен Хелън, докато Майк Браун от Burrows Engineering се нареди на трето място. Кауърд не можа да направи нищо, за да навие Дънлоп в първата  обиколка. Преднината на последния набъбна до 14.3  сек., когато той спря в питлейна за задължителната си спирка за гориво.

През Глен Хелън във втора обиколка, преднината на Дънлоп беше 19,4 секунди, тъй като той бе по-бърз от Кауърд на пътя. Разликата достигна 21,1 секунди през Балоу Бридж. Кауърд беше под сериозна заплаха от Браун в битката за второто място. Пилотът на Burrows Engineering водеше с 0,211 сек. през сектор Бънгалоу в планината.

Преднината на Дънлоп нарасна до 30.4 сек.  при Балоу в последната обиколка и остана на 26.7 на през карирания флаг. Второто място отиде при Браун за първия му подиум в ТТ, докато Кауърд остана трети.

Победителят в състезанието Superstock във вторник Питър Хикман успя да класира проблемната си Yamaha R7 в соло загряващата обиколка по-рано днес и стигна до карирания флаг на четвърто място. Хикман, миналогодишният победител в Supertwins TT, беше на 26 секунди от подиума и на 11,2 секунди пред съотборника си от FHO Джош Брукс, който пилотира Dafabet Racing Kawasaki.