септември 23, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Isle of Man TT 2023: Хикман с доминираща победа в клас Superstock

Питър Хикман се върна на върха след трудното начало на ТТ на остров Ман 2023, за да доминира в отложеното във вторник състезание Superstock за своята 10-та победа в кариерата. Хикман се наслади на два подиума в първите две състезания през 2023 г., но беше категорично победен от Майкъл Дънлоп в Supersport и Superbike TT.

Англичанинът призна, че е имал проблеми със спирачките и куикшифтъра на своя FHO Racing BMW Superbike в състезанието и се е сблъсквал с проблеми на M1000RR в тази конфигурация по време на тренировка.

Но на Superstock версията на този мотоциклет, Хикман, който по-късно каза, че не е карал мотора от тренировката в сряда, беше непобедим. Той водеше във всички сектори освен в един от състезанието от три обиколки. Така Хикман спечели първата си победа на TT 2023 и неговата общо 10-ти.

Ниска мъгла над планината принуди състезанието Superstock да бъде отложено с три часа от 11:45 сутринта местно време за 14:45 часа. Дънлоп на своята MD Racing Honda даде първоначално темпо на Глен Хелън в първата обиколка, водейки с 0,650 секунди на Хикман, и на Дийн Харисън от DAO Racing на още 1,6 секунди назад.

Но по време на минаването към моста Балоу,  Хикман спечели време на Дънлоп и водеше с 2,2 секунди, тъй като пилота от Ълстър му беше трудно да изпревари Джеймс Хилиър от OMG Racing. Срещу Рамзи преднината на Хикман беше 3,3 секунди от Дънлоп, въпреки че той загуби време, задминавайки Дейви Тод с Padgetts Honda и беше само на 2,7 секунди напред с коригирано време, докато се насочваше към задължителния си питстоп за гориво в края на обиколката.

Солидната и бърза работа от неговия отбор FHO Racing позволи на Хикман да поведе с 5,3 секунди пред Глен Хелън в началото на втора обиколка, докато Дънлоп продължи да губи време. През останалата част от втората обиколка Хикман увеличи предимството си пред Дънлоп до 15,7 секунди и не беше под заплаха през последната обиколка.

Дори когато имаше трафик в последната си обиколка, преднината на Хикман не намаля и той изпревари Дънлоп на финала с  23.171 сек. Изправен  на задно колело през старт/финалната линия означаваше, че обиколката на Хикман беше записана на 134,331 м/ч. (216,18 км/ч.), което му лиши шанса да победи собствения си рекорд за обиколка в класа от 134,403 м/ч. (216,3 км/ч.)

Второто място на Дънлоп в клас Superstock сложи край на надеждите му да спечели всичките осем състезания през седмицата и го забави да надмине рекорда на Джон Макгинес от 23 победи. Харисън записа още един подиум на своето Kawasaki, макар и на 14.827 сек. зад Дънлоп, а Тод остана четвърти със своята Padgetts Honda. Хилиър завърши челната петица със своята OMG Yamaha пред мотора KTS Racing Honda на Джейми Кауърд. Завърналият се Конър Куминс, който не е бил при своят отбор Padgetts Honda от сряда, тъй като беше хоспитализиран с инфекция, беше седми.