юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Jaguar представи колекцията E-type 60 по случай 60-годишнината на спортната икона

7897979

Jaguar Classic представи E-type 60 Collection и разкри пълни подробности за 12-те експертно реставрирани и подобрени 3,8-литрови модела, създадени по повод на 60-годишнината на емблематичния спортен автомобил.

E-type направи своя световен дебют в Женева, Швейцария на 15 март 1961 г. Публичната реакция към автомобила, достъпен за тестови шофирания, беше толкова силна, че Jaguar докара втори E-type от Ковънтри до Женева за една нощ.

Шест десетилетия по-късно E-type 60 Collection отдава почит на тези две легендарни коли: купето в цвят Opalescent Gunmetal Grey „9600 HP“, управлявано от Боб Бери, и британският роудстър в цвят Racing Green „77 RW“, управляван от Норман Девис, на когото се наложи да зареже всичко, за да стигне до Женева на следващия ден.

Автомобилите E-type 60 Collection, които се продават като двойка (едно купе E-type 60 Edition, един роудстър E-type 60 Edition), са завършени съответно в ексклузивни цветове Flat Out Grey и Drop Everything Green. Тези цветови съчетания са вдъхновени от оригиналните цветове от 1961 г. и няма да бъдат използвани за други Jaguar автомобили.

Автомобилите се отличават и с набор от уникални дизайнерски елементи E-type 60, разработени съвместно с Джулиан Томсън, директор на отдел дизайн в Jaguar, включително петстепенна ръчна скоростна кутия и подобрено охлаждане; плюс информационно-развлекателна система Jaguar Classic с вградена сателитна навигация и Bluetooth връзка.

Най-отличителният визуален акцент за всеки от специално произведените автомобили е гравюра от художник и дизайнер King Nerd на централната конзола на всяка кола, припомняща маршрутите от Ковънтри до Женева на тези оригинални автомобили. Всяко произведение на изкуството отнема повече от 100 часа, за да се създаде на ръка, след консултация със собственика.

Възстановени и усъвършенствани от експертите в Jaguar Classic в Ковънтри, автомобилите E-type 60 Collection съчетават безупречно качество и изключително инженерно ноу-хау.

Най-значимата механична актуализация е специално разработената петстепенна ръчна скоростна кутия, която се отличава със синхронизация на всички съотношения, спираловидни зъбни колела и подсилен алуминиев корпус за подобрена надеждност и по-голяма издръжливост, както и по-плавна смяна на предавките.

3,8-литровият 6-цилиндров двигател XK с мощност 265 к.с. разполага с автентичен алуминиев радиатор от 1961 г., с електрически вентилатор за охлаждане и електронно запалване, както и изпускателна система от полирана неръждаема стомана. Тази нова изпускателна система е като размер идентична със стандартната система от мека стомана, но произвежда малко по-дълбок тон и предлага по-голяма устойчивост.

Акцентът на визуалните подобрения е уникална метална гравюра, създадена от известен художник и водещ световен гравьор, King Nerd. Джони ‘King Nerd’ Доуей е изрисувал централните конзоли на 12-те автомобила по поръчка с гравюра, подходяща за всеки E-type 60 Edition.

Моделите, облицовани с кожа Smooth Black, са изрисувани и с карта на маршрута, показваща ключовите места, през които е минал Боб Бери и думите „Мислех, че никога няма да стигнете тук“, припомняйки реакция на основателя на Jaguar сър Уилям Лайънс при пристигането на Боб само минути преди откриването.

За шестте роудстера с велурен интериор Suede Green гравюрата проследява маршрута, изминат от Девис по време на последното му пътуване до Швейцария, със скица на колата и друг цитат – този път инструкциите към Норман: „Оставете всичко и докарайте E-Type.’

В допълнение към централната конзола, циферблата на часовника на оборотомера, капачката на горивото и други елементи са завършени с възпоменателно лого E-type 60, създадено от Jaguar Design, представящо годините ‘1961-2021’. Лек волан с букова рамка, монтиран на автомобилите от 1961 г., разполага с 24-каратов златен бутон за клаксона.

Всеки автомобил е снабден с индивидуално изработен капак за автомобила E-type 60, пакет с инструменти и пространство за съхранение, за да завърши подобренията и да илюстрира вниманието към детайлите, отделени на всеки автомобил.