септември 25, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Kawasaki plug-in към бъдещето! Компанията изпълни обещанието си да пусне нова електрическа гама

В края на 2021 г., главният изпълнителен директор на Kawasaki Хироши Ито потвърди, че 2022 г. ще бъде годината, в която фирмата ще пробие на пазара на електрически мотоциклети. Сега ни делят само седмици от официалното пускане на пазара на две машини, които обещават да ги превърнат в непосредствен конкурент.

Тогава Ито каза: „През 2022 г. ще покажем минимум три електрически превозни средства в световен мащаб. Това е обещание.”

Първият от тях беше леко разочарование. Elektrode, пуснат на пазара в САЩ, който беше просто балансиращ байк за деца, захранван от батерии. Останалите две машини изглеждат много по-интересни.

Документите, публикувани на уебсайта на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ, показват, че Kawasaki ще има два електрически мотоциклета за 2023 г. с кодови имена „NX011AP“ и „NR011AP“.

Обозначението следва обичайния модел на Kawasaki. „X“ на второ място се използва за обозначаване на спортен мотоциклет и „R“ за гол роудстър. Първото „N“ е ново и означава „електрически“ в протокола за именуване на Kawasaki. Документът, който беше бързо актуализиран, за да премахне споменаването на новите модели, показа, че всеки от тях произвежда 11 кВт (15 к.с.), показвайки, че ще бъдат легални в Европа.

Това означава, че се очакват две механично идентични машини, една с панели и една гола, по линиите на Z125 и Ninja 125, но с електрическо задвижване. Имената на моделите в шоурума все още не са известни, но Kawasaki вече са регистрирали търговска марка за Ninja E2 и Ninja E2-R.

От техническа гледна точка, машините се очаква да бъдат преки наследници на проект, който компанията е изпълнявала повече от десетилетие. Това в крайна сметка доведе до прототип на спортен мотоциклет през 2019 г.

Там, където бензиновите мотоциклети за обучение са ограничени до максимум 14,8 к.с., електрическите се измерват чрез техния „постоянен“ рейтинг. Дори ако пикът на мощността им е два пъти по-висок. С номинална мощност от 11 кВт (14,8 к.с.) серийните Kawasaki вероятно ще управляват абсолютен максимум от около 22 кВт или 30 к.с.. Това е производителност, равна на 300-кубиков мотор.

Kawasaki са подали множество патенти по време на разработването на техния проект за електрически байкове. Много от тях със сигурност ще преминат към производствен модел. Те включват необичайното използване на четиристепенна трансмисия, подобна на скоростната кутия на конвенционален мотоциклет, за добавяне на допълнителна производителност и подобряване на изживяването за опитни ездачи. Докато огромният въртящ момент на електрическата мощност означава, че също е възможно да има директно задвижване на мотора.

Всичко ще бъде разкрито по-късно тази година, най-вероятно на изложението EICMA през ноември в Милано, където електрическият прототип за първи път счупи покритието преди три години.

EV проектът на Kawasaki накратко

Бързо зареждане: Прототипът на Kawasaki използва бързо зареждане с постоянен ток. Това трябва да позволи зареждането на батерията за няколко минути, а не за часове. Втора верига за зареждане позволява бавно, постепенно зареждане чрез нормален променливотоков стенен контакт.

Ходова част: Прототипите на Kawasaki използваха окачването, спирачките и колелата от Ninja 125. Като се има предвид подобно представяне, очаквано от производствените модели, това вероятно ще остане така.

Управление на съединителя: Има конвенционален лост на съединителя, който е познат за ездачите, които са израснали около двигатели с вътрешно горене. Той дава ниво на контрол, липсващо при електрическо директно задвижване.

По-голяма привлекателност: четиристепенната трансмисия, разработена като част от философията на Kawasaki „Rideology“, има за цел да направи електрическите велосипеди по-привлекателни за опитни ездачи.

Интелигентна конструкция: Няколко от патентите на Kawasaki се отнасят до подвижна лява странична рамка, позволяваща цялата батерия и силовото предаване да бъдат конструирани отделно и след това поставени на място по време на окончателното сглобяване.