юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

McLaren откри премиерите във Формула 1

Екипът на McLaren стана първият от Формула 1, който показа колата и пилотите си за новия сезон. Отборът направи онлайн премиера за сезон 2021.

Отборът представи новата си кола MCL35M. Заедно с това в церемонията очаквано се включиха двамата пилоти Ландо Норис и Даниел Рикардо, шефът на екипа Зак Браун и техническият директор Андреас Зайдъл.

Визуално MCL35M изглежда подобно на своя предшественик MCL35. Екипите бяха принудени да използват модифицирани версии на шасито си през тази година, преди представянето на изцяло новите автомобили през 2022 г. MCL35M е в тради;ционните жълто синя цветова схема на McLaren.

Все пак, въпреки „замразените“ шасита, новият автомобил е доста различен спрямо миналогодишния. Причината е смяната на задвижващата система. За първи път агрегат на Mercedes се монтира на кола от  Уокинг след 2014 г. Затова и промяната на колата е в задната част.

Тя се налага,  за да може да се монтира двигателят на Mercedes, който замести задвижващата система на Renault. Очевидно ще има промени по аеродинамиката, с които британския тим ще може да дръпне напред в развитието си и да се постигнат по-добри резултати.

Ландо Норис е титуляр в тима за трети сезон. Новост обаче е идването на Даниел Рикардо. Той се премести от Renault в McLaren с многогодишен договор. Австралиецът се появи в Технологичния център на McLaren в Уокинг във Великобритания за представянето.Шефът на тима Андреас Зайдел нарече партньорството на Рикиардо и Норис „един от най-конкурентните състави в този спорт“. Той добавяйки: „Целият екип работи усилено през зимата, заедно с нашите колеги от Mercedes-AMG, за да произведем MCL35M и да осигурим силна кола за състезанията на нашите водачи тази година.“

След шейкдауна на „Силвърстоун“ колата MCL35M заминава за Бахрейн за предсезонните тридневни тестове.