май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Mercedes-Benz AMG GT Black Series подобри рекорда на “Нюрбургринг”

Германската суперкола с V8 премина Северна дъга по-бързо от Lamborghini с V12

Месец ноември определено ще бъда помнен дълго от Mercedes. Само преди седмица компанията си върна титла “рекордьор на Нюрбургринг” в класа на премиум-автомобилите, а сега записа още един, при това по-престижен рекорд на трасето.

Mercedes-Benz AMG GT Black Series

Вече най-бързият сериен автомобил а Северна дъга официално е новото купе Mercedes-AMG GT Black Series. То премина 20,6-километровия участък от трасето (без секцията T13) за 6 минути и 43,616 секунди, което е с 1,253 секунди по-бързо от Lamborghini Aventador SVJ. Преодоляването на пълната 20,83-километрова обиколка, която се използва за измерване от миналата година, са били нужни 6 минути и 48,047 секунди.

Самият рекорд e постигнат още на 4 ноември – в същия ден, когато най-добро постижение записа и AMG GT 63 S, но зад волана на Black Series не е бил Деймиън Шаферт, а пилотът на Mercedes-AMG GT3 – Маро Енгел. Производителят подчертава, че по колата не са правени никакви промени, като водачът е имал на разположение стандартно заводско купе.

Mercedes-Benz AMG GT Black Series

Енгел е поставил карбоновия преден сплитер в положение Race, намалил е пътния просвет отпред и отзад и е избрал най-подходящия от деветте режима на тракшън-контрола, които е превключвал по време на преминаването на различни участъци от трасета. Всичко това е на разположение на всеки купувач на колата.

Версията Black Series дебютира през това лято, като тя вече е новият флагман на семейството AMG GT на мястото на модификация GT R, която разчита на 4,0-литров V8 с 585 конски сили. При новия вариант моторът е преработен, за да развива 730 конски сили, като е получи технически решения от състезателните болиди AMG GT3 и AMG GT4.

Още снимки от поставянето на новия рекорд на Северна дъга за серийни автомобили – вижте в галерията:

Машината със задно предаване и огромно антикрило ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди, като може да развие максимална скорост от 325 км/ч. В Европа суперколата е оценена на 335 240 евро.

Източник: automedia.investor.bg