февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto2: Ди Джанантонио посвети първата си победа на Фаусто Грезини

Фабио Ди Джанантонио от екипа на Federal Oil Gresini спечели първата си победа в Moto2. Той триумфира в Гран при на Испания,  за да почете  своя покоен шеф Фаусто Грезини по възможно най-добрия начин. Италианецът беше недосегаем от старта до карираното знаме, като по този начин почете паметта на Фаусто. Ди Джанантонио завърши  на две секунди пред Марко Безеки (SKY Racing Team VR46), а трети стана Сам Лоуес (Elf Marc VDS Racing Team).

Ди Джанантонио взе холшота от средата на първа редица, като изпревари стартиралия от първа позиция Реми Гарднър  (Red Bull KTM Ajo) с късно спиране в първия завой. Безеки задържа третото място в първата обиколка, но почти се озова в чакъла на завой 6. Италианецът позволи на Аугусто Фернандес (Elf Marc VDS Racing Team) и Раул Фернандес (Red Bull KTM Ajo) да го изпреварят.

Посрле Аугусто катастрофира. Към него се присъедини Николо Булега (Federal Oil Gresini Moto2), тъй като предната част на италианския Kalex отстъпи при много подобна катастрофа.

Отпред авансът на италианеца се увеличи на 1,5 секунди. Той караше с темпо, с което Хорхе Лоренцо би се гордял. Никой не можеше да се доближи до Ди Джанантонио. Втори бе Гарднър, който мина пред Раул Фернандес. Лоуес беше изтласкан на пето място.

Грешка от Гарднър в завой 6, позволи на Лоус да стана 4-и. В предпоследната обиколка борбата за трети наистина се разгорещи. Лоус успя да се справи с Фернандес в Завой 2, като принуди испанеца да отвори широко завоя. Гарднър също атакува и се опитваше да окаже някакъв натиск върху Лоуес, но темпото на британеца в края на състезанието беше недосегаемо. Третото място беше негово.

Гарднър остана 4-и и запази лидерството си във временното класиране, макар и с крехката преднина от 3 т. пред Лоус. Фернандес остана 5-и и мина на 3-о място в класирането преди старта на Льо Ман.

Шави Виерге (Petronas Sprinta Racing) бе 6-и,  само на 2 десети пред Аи Огура (Idemitsu Honda Team Asia). На 8-о място бе Джо Робъртс (Italtrans Racing), пред Арон Канет (Inde Aspar), а 10-и  стана Марсел Шрьотер (Liqui Moly Intact GP), който изпревари н на последната обиколка Камерън Бобие (American Racing).