април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto2: Корона за Енеа Бастианини, първи триумф за Реми Гарднър

Енеа Бастианини (Italtrans Racing ) сложи короната на шампион в Moto2. Италианецът завърши 5-и в Гран при на Португалия на пистата Портимао. Това му бе достатъчно, за да триумфира с 9 т. преднина пред основния си конкурент. Всъщност  и тримата му опоненти бяха пред него в класирането.

Победата в Алгарве спечели Реми Гарднър  (Onexox TKKR SAG Team). Това бе първа победа за австралиеца. Той я постигна по перфектен начин, с хеттрик – от първа позиция и с най-бърза обиколка. Това бе неговият 5-и подиум в кариерата.  Така легендарната фамилия в мотоциклетизма се върна на най-високото стъпало. Реми е син на легендата в кралския клас Уейн Гарднър.

След старта поведе Лука Марини (SKY Racing Team VR46). Той бе един от претендентите за титлата. Само че дори и първото място не го устройваше, защото Енеа трябваше да е извън топ 10. Бастианини стана 5-и, после пропадна до 7-о място. Другият кандидат за короната – Сам Лоус (EG 0,0 Marc VDS) бе на 5-о място след старта. После направи страхотен рейд, за да се придвижи напред. Положи много усилия да се бори за титлата и стигна до 3-ото място на финала. Но и за него то не бе достатъчно.

Четвърти завърши четвъртият кандидат за короната – Марко Безеки (SKY Racing Team VR46). Неговите шансове бяха най-малки, но все пак ги имаше.

Така тримата основни претенденти бяха пред Бастианини. Той обаче тана 5-и и това му бе достатъчно.  Бастианини грабна титлата с 3 победи и 205 т., а също и с 9 т. повече от Марини – 196. На толкова – 9, бе и пред Лоус. Битката между двамата за второ и трето място в шампионата се реши в полза на Лука Марини, който има повече втори места – 3, срещу две на британеца.

Енеа Бастианини, който се разделя със средния клас. От следващия сезон той ще кара при кралете. Но той вече влиза в елита с корона и със самочувствие.

Съвсем близо до Бастианини, само на 2 десети, на 7-о място завърши Хорхе Мартин (Red Bull KTM Ajo). Седми, на по-малко от десета финишира Джо Робъртс (Tennor American Racing). Топ 10 допълниха Аугусто Фернандес (EG 0,0 Marc VDS), Лоренцо Балдасари (Flexbox HP 40) и Шави Виерге (Petronas Sprinta Racing).