февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto2: Нови имена, нови номера и нови отбори през 2023 г.

Новата 2023 година носи ново начало и това със сигурност важи за клас Moto2 през 2023 г. решетката  ще бъде изпълнене с нови отбори, състезатели и номера. Така се осигурява доста много свежест в междинния клас.
Предстоящият сезон Moto2 ще приеме девет нови състезатели, включително действащия световен шампион Moto3 Изан Гевара, който ще остане в екипа на GASGAS Aspar. Серхио Гарсия, който беше победен от бившия си съотборник Гевара за титлата в Moto3 миналия сезон, се присъединява към отбора на Flexbox HP40. Денис Фоджа, който подписа с екипа на Italtrans Racing, допълва триото от пилоти, които се изкачват нагоре.
Към Moto2 от висшия клас се присъединява Дарин Биндер, който трябва да дебютира с екипа на Liqui Moly Husqvarna Intact GP. Завръщането в Moto2 е на Лукас Тулович. Той се връща, след като се състезаваше в MotoE и спечели титлата ивропейски шампион на FIM в Moto2 през 2022 г. Той ще споделя бокса с Биндер на Intact GP.

Познати имена също се присъединяват към решетката за пълен сезон. това е  Рори Скинър, който заменя напускащия Камерън Бобие в American Racing. Кохта Нозане  се завръща в Yamaha VR46 Master Camp Team. Алекс Ескриг ще се състезава за MV Agusta Forwards Team, а Борха Гомес  ще се присъедини към Fantic Motor за пълен сезон, след като два пъти замества в  Moto2 през 2022 г.
Редица състезатели също избраха промяна на обстановката през 2023 г. Един от по-големите ходове от извън сезона е на Алберт Аренас, който замени GASGAS Aspar с мотоциклета на Red Bull KTM под ръководството на Аки Айо. Ще му партнира шампионът в Moto3 за 2020 г., партньор за 2021 в Moto3,  победител и Новак на годината за 2022 в Moto2 – Педро Акоста.


След като караше с Liqui Moly Intact GP по време на дебютния си сезон, Жереми Алкоба се завърна към по-познатото обкръжение в Gresini Racing за втората си година. От своя страна Лоренцо Дала Порта сменя Italtrans Racing за Pertamina Mandalika SAG Team.
Челестино Виети, един от фаворитите за титлата в началото на сезона, също ще кара под ново отборно име за 2023 г. Причината е, че VR46 Racing на Валентино Роси в Moto2 става Fantic Motor в едно ново сътрудничество.
Ще видим също така някои състезатели с нов номер в предната част на техните машини. Най-забележителният от тях е промяната на Новака на годината за 2022 г. от №57 на предпочитания от него №37. Последно този новер бе на мотора му, когато спечели титлата в Moto3. Ще се окаже ли късметлийски, за да може Акоста да се бори за шампионата в средния клас през 2023 г.?
Маркос Рамирес е единственият друг състезател, който смени номера си, обръщайки стария си 42 на  №24.
Moto2 през 2023 г. се очертава да бъде един с от най-вълнуващите сезони досега. Има много пилоти, готови да се борят на пистата. Действащите шампиони и новодошлите ще се борят за първото място, като пилотите сменят отборите си и се връщат към познатата среда. С толкова много нови новости и сюжетни линии, предстоящият сезон със сигурност ще бъде изпълнен с изненади, драма и вълнуващи състезания.