февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto2: Огура тръгва първи на Спилберг

Ай Огура от Idemitsu Honda Team Asia спечели първа позиция в Moto2 за Гран при на Австрия в клас Moto2. Японецът записа 1:33.933 в Q2 на Ред Бул Ринг, за да завърши сесията само с 0.048 секунди преднина от Алонсо Лопес от CAG Speed ​​​​Up. Лидерът в световния шампионат Аугусто Фернандес (Red Bull KTM Ajo) също спечели място на първия ред за състезанието утре – 3-и.

Лопес беше първият, който постави темпото в Q2. 20-годишният испанец отново беше на върха, когато постави 1:33.981 в третата си летяща обиколка. Огура зае втора позиция, макар и с изоставане повече от две десети от секундата. Той обаче продължи да бъде заплаха. Човекът, който беше свързан с каране на MotoGP с LCR Honda Idemitsu, задаваше последователност от „червени“ първи и втори сектор, но се бореше да подобри постижението за цялата обиколка.

Джейк Диксън (Zinia GASGAS Aspar) се възползва и се премести на втора позиция с 1:34.104 по-малко от три минути преди края. После обаче Огура най-накрая успя да наниже рекорди във всичките четири сектора, за да постигне 1:34.001. След като намали разликата с Лопес, роденият в Сайтама пилот след това напълно я преодоля. Той постигна 1:33.933 точно преди карирания флаг. За Огура, който е втори в шампионата, това е втори пол в кариерата му в Moto2. За Лопес е добре, че отново е на старт от първа редица. Фернандес спечели трета позиция с 1:34.101.

Диксън остана 4-и, а Сомкиат Чантра  (Idemitsu Honda Team Asia) беше пети само с една хилядна от секундата по-бавен от него. Педро Акоста (Red Bull KTM Ajo), който се върна на мотора след счупване на бедрена кост при катастрофа на тренировка по мотокрос, взе впечатляващо шесто място с късно 1:34.126, докато Челестино Виети (Mooney VR46 Racing) беше седми на 1:34.170.

В топ 10 завършиха Марсел Шрьотер (Liqui Moly Intact GP), Алберт Аренас (Zinia GASGAS Aspar) и Лоренцо Дала Порта (Italtrans Racing Team).