Moto2: Титла за Реми Гарднър, победа за Раул Фернандес във Валенсия

Стефан ИлиевНовият световен шампион в Moto2 e австралиецът Реми Гарднър. Пилотът на Red Bull KTM Ajo финишира на 10-о място в последното състезание за сезона. Въпреки че победата спечели неговият пряк конкурент и съотборник Раул Фернандес, това не бе достатъчно за испанеца да триумфира с титлата. Така короната сложи Реми Гарднър.

Състезанието в средния клас започна с катастрофа. При старта поведе стартиралият от първа позиция Симоне Корси (MV Agusta Forward Racing), следван от Раул Фернандес. Граднър беше 15-и. Още в първия тур на завой 3 се сблъскаха Марко Безеки от VR46, Шави Виерге  (Petronas Sprinta) и съотборникът на Корси от MV Agusta Лоренцо Балдасари. Състезанието беше спряно с червен флаг, тъй като на пистата имаще разлято много масло.

рестартът на надпреварата бе за 16 обиколки, вместо 25. Преди рестарта обаче Симоне Корси получи повреда и се прибра в бокса с техническа повреда. Поведе Аугусто Фернандес с Marc VDS Kalex,  следван от Раул Фернандес и Фабио ди Джанантонио от екипа на Federal Oil Gresini Moto2. Раул поведе на завой 6 на втората обиколка за първи път. Гарднър стана 9-и и започна стратегията си за схпечелване на шампионата.

Начело на колоната бяха двамата Фернандес – Раул и Аугусто, които си разменяха позициите. Раул обаче загуби от съфамилника си и Ди Джанантонио. Гарднър продължи да гкара на сигурно и отстъпи на 10-о място.

Раул Фернандес отново излезе начело, за да води с 4 десети в последната обиколка и да пресече първи финала с 0,517 сек. пред Ди Джанантонио. Това бе осмата победа на Раул Фернандес за сезона и последна в кариерата му на пилот в Moto2.

Гарднър пресече финала 10-и и стана световен шампион в Moto2 за 2021 г.  Така той последва своя баща Уейн Гардънр, който сложи короната в клас 500 куб. см в клас 500 куб. см. Това втората двойка баща и син, които печелят шампионата в който и да е клас. Другите са Кени Робъртс и Кени Робъртс – младши.

Втори стана Фабио ди Джанантонио, който изпревари Аугусто Фернандес, преди да направи крачката към MotoGP заедно с Раул Фернандес и Гарднър през  2022 г. Новакът Челестино Виети завърши първият си сезон в Moto2 с 4-о място за  VR46 Kalex. Той финишира пред състезателя на Aspar Арон Канет и пилота от супербайк шампионата Шави Виерге от Petronas Sprinta Kalex. Топ 10 оформиха Саом Лоус (Marc VDS), Хорхе Наваро със Speed Up, Марсел Шрьотер (Intact GP) и Гарднър.

Next Post

MotoGP: Победа на Баная във Валенсия, Роси каза „сбогом“ – 10-и

За четвърти път през 2021 г. Франческо Баная (Ducati Lenovo) спечели победа, след като италианецът поведе за да постигне историческото за Ducati с 1-2-3 във Валенсия. На подиума му асистираха […]