май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto2: Триумф на Сам Лоус, катастрофа за Фернандес

Сам Лоус (Elf Marc VDS Racing) спечели третата си победа за сезона и първа след двете поредни в Катар в началото на сезона. Британецът триумфира в Гран при на Емилия Романя, след като 6-и път през 2021 г. стартира от първа позиция.  Победата на тима беше двойна, тъй като втори финала пресече съотборникът на Лоус – Аугусто Фернандес. Трети беше Арон Канет (Aspar Team Moto2).

Драма споходи претендента за титлата Раул Фернандес (Red Bull KTM Ajo), който катастрофира и се прости с лидерството в класирането. Седмото място за Реми Гарднър (Red Bull KTM Ajo) след наказание с дълга обиколка, дава на австралиеца предимство от 18 точки преди старта в Портимао.

Лоус стартира от първа позиция, но Канет грабна холшота, като направи добър старт от 2-о място пред Аугусто Фернандес. Раул Фернандес и Реми Гарднер бяха 7-и и 12-и.  В края на 3 -тата обиколка Раул Фернандес беше 4-и, а Гарднър влезе в топ 10.Канет направи грешка като лидер в състезанието с Хорхе Наваро (+EGO Speed ​​Up) на десния 14-и завой. Това позволи на Лоус да вземе отново лидерството, като в същото време подари на Раул Фернандес 3-ото място. Последният след това достигна до второто в 6-ата обиколка.

Гарднър  стана 8-и. Ако така завършеше състезанието, Раул Фернандес щеше да стане лидер в шампионата. Гарднър, виждайки своя съперник за титлата на 2-о място, избра да атакува от вътре Сомкрат Чантра (Idemitsu Honda Team Asia) на завой 14. За съжаление на тайландския ездач, имаше контакт между двамата и Чантра се разби. Междувременно Раул Фернандес се бе залепил за задното колело на Лоус. До 11-тата Лоуес, Раул Фернандес и Канет бяха на 1,3 секунди от четвъртото място на Наваро.

Това беше лоша новина за Гарднър, който изоставаше на две секунди от 7-ото място на Стефано Манци (Flexbox HP40). В 12-та обиколка  донесе още лоши новини. Раул Фернандес, след грешка на Лоус, вече беше лидер в състезанието. Дирекцията на състезанието даде на австралиеца наказание от дълга обиколка.

След това стана нещо още по-невероятно. Насочвайки се към завой 8, Раул Фернандес загуби контрол на предницата на мотора и падна с висока скорост. За щастие испанецът се изправи на крака. Това бе решителен момент за титлата в Moto2. Гарднър, след дългата си обиколка, попадна в лапите на Марко Беззеки (SKY Racing Team VR46).

Сега битката за победата бе Лоус срещу Канет. Лоус отвори широко на завой 8, за да позволи на испанеца да поведе. Четири обиколки преди края, Лоус си върна първото място. Аугусто Фернандес беше трети след наказанието си от дълга обиколка. Испанецът премина покрай ярко оцветения в жълто Челестино Виети (SKY Racing Team VR46). Съотборникът на италианеца Безеки катастрофира на завой 15 три обиколки преди края. Гарднър стана 7-и.

Отпред никой не допусна грешка. Лоус първи видя карирания флаг, за да спечели. Аугусто Фернандес направи зашеметяващо завръщане, като измъкна от Канет втората позиция. Така той донесе на MarcVDS първото им класирането на първо и второ места от 2017 г. Канет беше разочарован от 3-ото място, но това е четвъртият му подиум за сезона.Новобранецът Виети кара брилянтно на родна земя, за да постигне най-добрия си резултат за сезона – 4-и. Петото място бе за Наваро.

Манци имаше кротко но сигурно каране, за да стане 6-и у дома, като финишира на девет секунди пред лидера в шампионата Гарднър. Беше тежък следобед за Гарднър, но след катастрофата на Раул Фернандес, австралиецът увеличи преднината си в надпреварата за титла до 18 точки само две състезания преди края.

Със специална цветова схема в памет на Грезини, Фабио ди Джанантонио (Federal Oil Gresini Moto2) спечели 8-о място. След него бе новакът Ай Огура  (Idemitsu Honda Team Asia), а 10-и стана Маркос Рамирес (American Racing).