Moto3: Акоста печели победата в последната обиколка в Шпилберг

Стефан Илиев

Акциите на Педро Акоста продължават да растат. Звездата на Red Bull KTM Ajo спечели победа в трилъра от Moto3 за Гран при на Щирия. Той изкова триумфа си в последната обиколка. Серхио Гарсия (Santander Consumer GasGas Aspar) се бори като с равен с лидера на шампионата на мокрото състезание и завърши втори. Романо Фенати (Sterilgarda Max Racing) бе 3-и.

Пилотите в Moto3 винаги са правили интересни надпревари. Драмата започна още преди състезанието, тъй като заелият първа позиция Дениз Ончу (Red Bull KTM Tech 3) беше наказан да стартира в края на решетката. При появата на суха линия, той сложи сликове след трите минути, определени за това.

На старта Фенати се възползва, за да вземе холшота, но авансът му беше краткотраен. Акоста и Гарсия атакуваха и изпревариха италианеца в следващата обиколка, като последният водеше. Двамата откриха разлика и си размениха местата. Гарсия обаче определяше темпото за в по-голямата част от надпреварата. Лидерът на шампионата Акоста се „скри в сянката му“.

Мократа писта намали възможните изпреварвания до минимум. Така първите трима си останаха начело, а двамата отпред си разменяха най -бързите обиколки на състезанието. В средата на дистанцията преднината им вече беше непреодолима. Повече от пет секунди ги разделяха и втората група се бореше за 3-о място. В тази преследваща група Хаме Масия (Red Bull KTM Ajo) се изплъзна от Фенати и се изкачи 3-и на 13-тата обиколка.

Гарсия все още водеше, но беше ясно, че Акоста го дебне както хищник преследва плячката си. Двамата непрекъснато минаваха ту в атака, то в защита. До края оставаха само две обиколки, а битката за победата бе жестока. Акоста опита отново на предпоследната обиколка и отново Гарсия отвърна. По-назад Фенати изпревари Масия и стана 3-и.

На последната обиколка, в завой 9 Акоста спря агресивно, за да хване вътрешната линия. Това принуди Гарсия да отвори широко завоя и №11 загуби предницата си. Той едва успя да удържи второто място и да пресече финала пред Фенати. Масия остана 4-и.

Пети финишира Аюми Сасаки (Red Bull KTM Tech3). Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing) беше другият пилот, който рискува да кара със сликове и използва това в своя полза в по-късните обиколки, за да стане 6-и. Японското дуо Рюсеи Ямака (Car Xpert Pruestel GP) и Юки Кунии (Honda Team Asia) завършиха в точките. Максимилиан Кофлер (CIP Green Power) постигна най-доброто си класиране в Гран При с 9-о място. Адриан Фернандес (Sterilgarda Max Racing) завърши в топ 10.СЛЕДВАЩА

Пламен Камбуров докосва короната в планинския шампионат с победа в Своге

Шест старта – шест победи. И докосване на титлата в планинския шампионат. Това е равносметката на Пламен Камбуров  (Ел-Ви Ауто […]