юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: Биндер най-бърз в първия тестов ден в Катар

След като пилотите от висшия клас направиха тестове на пистата Лосаил в Катар, дойде време и за официалните изпитания в двата по-малки класа – Moto2 и Moto3. При най-малките в първия ден таблицата оглави Дарин Биндeр (Petronas Sprinta Racing), който постигна 2:05.750 в комбинираните времена. Южноафриканецът отвърна късно на предизвикателството на съотборника си Джон Макфий. Шотландецът беше принуден да се задоволи с второто място, само на 0.026 сек. Филип Салач (Rivacold Snipers) попълва челната тройка. Тримата са разделено от минималната разлика 0,040 сек.

Денят беше топъл, но доста спокоен ден. Някои не бяха активни в първата сесия, но натиснаха във втората. В първата сесия на Moto3 бе показан червен флаг  заради разлив на гориво от мотора на Юки Куний (Honda Team Asia). Всеки клас имаше по три сесии днес. Времената ставаха все по-бързи – от 2:09 мин. в първата сесия, до най-доброто на Binder от 2:05,750.

Със сигурност Биндер бе успял да се справи веднага със задачата. Преминаването на южноафриканеца към машините на Honda започна впечатляващо и в края на деня той и съотборникът Макфий диктуваха темпото като караха няколко обиколки заедно. Салач продължи доминирането на Honda на трето място. Денис Фоджиа (Leopard Racing) се класира на четвърто място само с 0,002 сек. от Салач. Габриел Родриго (Indonesian Racing Gresini Moto3) завърши 5-и и оформи петицата на Honda в челото. Аржентинецът бе на 0,112 сек. от най-добрата обиколка на Биндер.

Хауме Масия (Red Bull KTM Ajo) е друг ветеран, преминаващ на нови машини през 2021 г. Испанецът беше само на 0,114 сек. След него бе Андреа Миньо (Rivacold Snipers) като и той притесняваше пилотите в челото. Сънародникът му Романо Фенати (Sterilgarda Max Racing) постави Husqvarna на 8-о място.

Успешен  бе и дебютът на GasGas. Изан Гевара зае 9-о място за GasGas Gaviota Aspar. Това е отличен дебют на новаците в стартовата решетка. Новобранецът Гевара впечатли изключително много, след като премина в Moto3 след спечелването на Европейската купа за таланти през 2019 г. и след това световния шампионат за юноши Moto3 на ФИМ през 2020 г. Гевара беше само 0,376 сек.  от върха и изпревари такъв опитен пилот като Николо Антонели – 10-и.