февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: Гевара побеждава Ончу в последната обиколка във Валенсия

Шампионът Изан Гевара (Valresa GASGAS Aspar) показа защо е с короната в Moto3. Той грабна победата в Гран при на Валенсия от Денис Ончу, въпреки че изостана от турчина в последния завой. Гевара водеше през цялата дистанция до средата на последната обиколка за сезона на пистата Рикардо Тормо.

След това обаче успя да се нареди на удобна позиция в завой 14 и атакува, за да спечеле само 0,062 секунди. Това беше четвърта победа от четири старта на родна земя в Испания. Гевара спечели титлата в Австралия, докато Ончу (Red Bull KTM Tech3) беше видимо разочарован от себе си, че пропусна да вземе победа. Серхио Гарсия (Valresa GASGAS Aspar) спечели второто място в шампионата, като завърши самотен на трето място.

Една обиколка преди края Гевара и Ончу бяха на шест секунди пред останалите, но на няколко стотни от секундата един от друг. Пилотът на KTM атакува машината GASGAS пред себе си отвътре на завой 8, след което просто успя да завърши атаката, докато минаваха през завой 9. Гевара обаче не се предаде. Той излезе по-добре от последния завой, атакува и отмъкна под носа победата на турчина. За Гевара това беше победа №7 за сезона. Това е перфектен начин да се оттегли от класа, преди да премине към Moto2 с Aspar през 2023 г.

Това бе пълно повторение на подиума от Филип Айлънд, където Гевара стана шампион. Там той спечели, асистиран на стълбичката от Ончу и Гарсия.