февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3 и Moto2: Огура, Сасаки и Сузуки направиха незабравим японски ден в Австрия

Гран при на Австрия беше първият път от състезанието в Рио през 2001 г., когато имаше двама японски състезатели да печелят в един и същи ден. Така миналата неделя ще бъде ден за запомняне за Япония. Това бе постигнато благодарение на изключителните усилия на Ай Огура (Idemitsu Honda Team Asia), Аюму Сасаки (Sterilgarda Husqvarna Max) и Тацуки Сузуки (Leopard Racing).

В първото състезание за деня, Сасаки изуми всички.  След грешката си във Великобритания, с която изхвърли лидера в шампионата Серхио Гарсия (AutoSolar GASGAS Aspar), японският пилот получи двойно наказание за дълга обиколка за Австрия. Никой, освен Сасаки и неговия екип, не смяташе, че ще има шанс да спечели, след като падна до 24-о място. Но 21-годишният младеж направи точно това.

Беше зашеметяващо завръщане. Сасаки прониза цялата колона в Moto3 като горещ нож в масло. Накрая смачка сънародника си Сузуки при спринта към финала. Всъщност и Сузуки се представи отлично. 24-годишният пилот се лепна за гърба на зареждащия Сасаки и завърши само на 0,064 сек. зад него, като постигна най-добрия си резултат за сезона – втори.

Но това, което направи второто място на Сузуки по-впечатляващо, бяха трудностите на Honda в сравнение с машините KTM, GASGAS и Husqvarna. Сузуки  беше единственият пилот на Honda в топ 11, като съотборникът му Денис Фоджа (Leopard Racing) финишира 12-и, на осем секунди зад него.

Сега победителят в състезанието Сасаки вече е и претендент за титлата в Moto3. Две победи в три старта и пет подиума в последните девет показват, че Сасаки изостава на 55 точки зад Гарсия седем състезания преди края. Наистина, задачата на Сасаки е трудна, но със сигурност не е извън играта. Междувременно Сузуки заема 7-а позиция в общото класиране със 114 точки.

Малко след това, в състезанието в клас Moto2, в преследването на титлата влезе и Огура. Той стартира от полпозишън за втори път този сезон. Последният път, когато го направи преди, беше в Гран при на Испания – другата му победа в състезание за този сезон. Сега равносметката е две първи позиции и две победи през 2022 г. И след като Аугусто Фернандес (Red Bull KTM Ajo) се затрудни да постигне напредък, а Челестино Виети (Mooney VR46 Racing) отпадна от 3-о място, японската звезда е лидер в световния шампионат.

Въпреки това, на Огура не му беше никак лесно до първото място. Съотборникът му от Idemitsu Honda Team Asia – Сомкиат Чантра, също беше с изострен апетит за втората си победа в състезание за сезона. От питуола показаха „P2 OK“ на таблото на Чантра. От бокса на Honda Team Asia се опитваха да кажат на тайландеца, че финиширането е така, както се движат – Огура първи, Чантра – втори. Това е перфектно по отношение на шампионата.

Но Чантра е боец и 2-ото място не го устройваше. Особено когато потенциална победа беше пред него. За щастие на Огура, Чантра влезе малко по-широко в предпоследния завой, когато атакуваше за изпреварване. Японецът път беше отвътре в последния завой и победи съотборника си с 0,173 сек.

Ден за запомняне за Япония? Абсолютно. И 2022 г. има шанса да бъде година за запомняне и за Япония. Последният път, когато видяхме двама японски победители в състезанието в един и същи ден, беше в Рио де Жанейро през 2001 г., с Юичи Юи в 125 куб. см и Дайджиро Като в 250 куб. см.

Последният път, когато имаше японски световен шампион, беше рез 2009 г., когато Хироши Аояма – настоящ мениджър на отбора на Idemitsu Honda Team Asia, спечели титлата в 250 кубика. Огура е в първа позиция и може да претендира за титлата Moto2. Докато Сасаки е преследвач на короната в Moto3.