април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: Миньо с първи пол от 2019 г. насам

Андреа Миньо (Rivacold Snipers) продължи да утвърждава авторитета си в клас Moto3. В Гран при на Португалия той не само диктува темпото в свободните тренировки, на и спечели първа позиция. Това му се случва за първи път от Валенсия през 2019 г. Миньо постигна 1: 47.423, като изпревари с 0.149 сек.

Денис Фоджа (Leopard Racing). Трети на първа редица Жереми Алкоба (Indonesian Racing Gresini Moto3). Той обаче бе наказан и ще стартира от питлейна, като ще му добавят и пет секунди. Така че четвъртият най-бърз – Серхио Гарсия (GASGAS Valresa Aspar) ще стартира трети на първия ред.

Миньо, Габриел Родриго (Indonesian Racing Team Gresini Moto3) и Алкоба бяха временните лидери. Алкоба за мало зае първа позиция, на Миньо го изпревари с 0.149 сек.  Алкоба бе наказан. Също от питлейна ще  стартира и Джон Макфий (Petronas Sprinta Racing), но с 10 сек. наказание към времето си. Така Гарсия се уреди със старт на първия ред.

Серхио Гарсия остана първи на втора редица. Нещастният Родриго трябваше да се задоволи с 5-а позиция в квалификацията. Турчинът Денис Ончу (Red Bull KTM Tech3) се възползва от наказанието на Макфий, за да премине от 3-а, в средата на втора редица. Това е най-добрата квалификация на турския пилот през 2021 г.

Вторият в световното първенство Дарин Биндер (Petronas Sprinta Racing) стана 8-и, но ще стартира от 6-о място, но втора редица. Той изпревари най-бързия новобранец Хавиер Артигас (Leopard Racing) – 7-и и Аюму Сасаки (Red Bull KTM Tech3), който стана 8-и.

Това е добре свършена работа за японския пилот, който застава пред дуета на Red Bull KTM Ajo – Хауме Масия и лидера в класирането на световното първенство Педро Акоста. Времето за обиколка на Масия беше отменено при последното му бягане. Причината е, че отвори малко широко изхода на завой 4.