юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: Първа победа на новака Алонсо

Новобранецът Давид Алонсо спечели дебютната си победа на пистата Силвърстоун. Холгадо увеличи преднината си в шампионата, а Масия отпадна

Падокът на Гран При чу химна на Колумбия за първи път. Давид Алонсо (GASGAS Aspar) не само взе първата си победа в Гран При, но и първата за своята нация. Новобранецът показа звездно представяне в последната обиколка, след като се изкачи от последното място в стартовата решетка, за да грабне победата в Moto3.

Той изпревари Аюму Сасаки (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), който стана 2-и и Даниел Холгадо (Red Bull KTM Tech3), който увеличи аванса си за титлата. Лидерът в шампионата взе важен подиум, а съперникът му за короната Хауме Масия (Leopard Racing) отпадна.

Скот Огдън (VisionTrack Racing) разочарова британските фенове, като не успя да излезе от питлейна в загряващата обиколка. Когато британецът рестартирал мотоциклета си, той беше зад колата за сигурност и беше принуден да стартира домашната си Гран При от задната страна на решетката.

Холгадо грабна холшота от Масия, който стартира от първа позиция  в завой 1. Той обаче погна Холгадо, който след това беше изместен на 4-то място с Дениз Ончу (Red Bull KTM Ajo) и Аюму Сасаки. Ончу водеше, а след това се формира типичното влакче в Moto3, когато Иван Ортола (Angeluss MTA) се присъедини към битката отпред.

13 обиколки преди края Масия катастрофира в завоя на Вилидж. Той се изправи и се върна в състезанието, но не влезе в топ 15 и не спечели точка.

Отпред Диого Морейра (MT Helemts MSI) и Дейвид Алонсо се присъединиха към партито. Съперникът на Масия за титлата водеше влака с 20 състезатели, обединени в битка за победа.

Осем обиколки преди края Давид Алонсо изглеждаше динамичен и бърз. Младежът не се посвени да се бори с големите имена в челото. Романо Фенати (Rivacold Snipers) също хвърли името си в микса шест обиколки преди края. Той използва уникалния си стил на широко зотваряне на завоите, за да поведе с невероятно  изпреварване. После обаче се върна на мястото си.

Челото продължи да се променя, докато изпреварнаията бяха във всеки завой на пистата Силвърстоун с дължина 5,891 км. Всеки от първите 20 можеше да се постави в надпреварата за победа в последната обиколка.

Когато времето за последната обиколка наближи и Холгадо поведе, пред Алонсо и Ончу. Ортола, Сасаки и Мориера бяха нетърпеливи да пробият в топ 3. Алонсо поведе, но това не продължи дълго. Сасаки си проби път към челото пред финалния сектор.

Алонсо грабна преднината обратно в правата Хангар, а Ончу скочи на 2-о място, за да бъде избутан и да отвори празнина в групата. Това позволи на колумбиеца да задържи преднината до финала. Така младежът спечели дебютната си победа в своя дебютен сезон на Гран при пред Аюму Сасаки, който отблъсна Холгадо до линията.

Иван Ортола на косъм изпусна подиума на 4-о мяст, като отблъсна заплашителния Давид Муньос (BOE Motorsports), който завърши топ 5.