февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: „Ракетата“ Фоджа лети с рекорд до първа позиция в Тайланд

„Ракетата“ Денис Фоджа постави нов рекорд на пистата Чанг за Гран при на Тайланд в Moto3. Само часове след като установи нов рекорд за лекия клас в FP3, пилотът на Leopard Racing слави още 0,007 секунди от него, за да заеме първа позиция с нов рекорд 1:42,077.

Така Фоджа свали от челото Хауме Масия (Red Bull KTM Ajo), а Аюму Сасаки (Sterilgarda Husqvarna Max) зае третото място на първия ред. Претендентите за титлата обаче останаха по-назад. Двамата пилоти на Gaviota GASGAS Aspar влязоха в Q1. Докато лидерът в шампионата Изан Гевара беше 11-ти в края на Q2, то неговият съотборник Серхио Гарсия дори не успя да излезе от първата част на квалификацията.

Сасаки определи ранното темпо в Q2 с 1:42.486. После Фоджа да пое надмощието с 1:42.466. Междувременно Гевара излезе с използвани гуми, а няколкото ездачи го последваха. Лидерът в шампионата влезе в бокса непосредствено преди да се върне с нова гума, по средата на сесията.

След това Гевара стана 7-и с 1:43.175, въпреки че Рюсеи Яманака (MT Helmets – MSI) успя да влезе в слипстрийм и веднага го избута на осмо място. Японецът стана 6-и с 1:43.084. В следващата обиколка Гевара се изкачи до шесто място с 1:43.047, а Яманака бе 4-и с 1:42.986.

По това време Масия изобщо не беше записал време, но след това направи доста добра обиколка – 1:42.369. Тя всъщност беше достатъчно добра за полпозишън, докато Фоджа не постави нов рекорд за обиколка.

Сасаки завърши трети благодарение на първоначалната бърза обиколка. Той бе пред Стефано Непа (Angeluss MTA Team), Диого Морейра (MT Helmets – MSI) и Даниел Холгадо (Red Bull KTM Ajo), които заеха втора редица. Рикардо Роси (SIC58 Squadra Corse), Джон Макфий (Sterilgarda Husqvarna Маx) и Яманака бяпа на ред 3.

Давид Муньос (BOE Motorsports) дойде от Q1, за да оглави 4-а редица, а Гевара отиде на 11-то място в последния момент. Джоел Келсо (CIP Green Power) се класира 12-ти.