май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Moto3: Фоджа с първи поул в кариерата си във Франция, 1-2 за Leopard Racing

Пълното доминиране на Денис Фоджа от Leopard Racing през целия уикенд продължи и на квалификациите за Гран при на Франция в Moto3. Италианецът и претендент за титлата спечели първата в кариерата си  полпозишън. Италианецът постигна 1:41,621, за да е сигурен, че ще вземе часовника Tissot от Льо Ман. Той бе с 0,151 сек. пред съотборника си Тацуки Сузуки.

Към дуото на Leopard Racing на първия ред се присъедини Хауме Масия (Red Bull KTM Ajo). Испанецът се стреми към втора победа и четвърти подиум за сезона.

Денис Ончу (Red Bull KTM Tech3) оглави Q1, за да запечата своето място в битката за първа позиция. Турчинът, израсъл по нашите трасета, но дръпнал с космическа дистанция пред бившите си български съперници, става все по-бърз. Той се сбори с героя на домакините Лоренцо Фелон (SIC58 Squadra Corse), Матео Бертел (QJMotor Avintia Racing) и Рикардо Роси (SIC58 Squadra Corse).

Те се наредиха заедно с другите кандидати за Q2, но нищо не можеше да спре устрема на Фоджа. Първите стинтове приключиха, но не беше изненада,  че двата мотора Leopard Honda на Фоджа и Сузуки да се наредят на първите две места.

Три минути преди края, пилотите в лекия клас имаха време да завъртят по още една летяща обиколка. Масия положи усилие, което го вкара в топ 3 при първия му опит. Карлос Татай (CFMoto Racing PruestelGP) също се издигна нагоре.

Нито един от първите двама подобри времената си, докато на екраните за време, редица пилоти осветиха първия сектор в червено.

От всички тях, само новакът Диого Морейра (MT Helmets – MSI) беше в състояние да щурмува първата позиция. Въпреки това, той не можа да поддържа темпото докрай и се задоволи с 4-о място, а Татай стана 5-и.

Все още имаше един пилот, който можеше да измести Фоджа. Това беше лидерът на шампионата Серхио Гарсия (Gaviota GASGAS Aspar). След окуражаващите  първи сектори, испанецът загуби време във втората част на пистата. Така остана 7-и в решетката. Той бе зад Андреа Миньо от Rivacold Snipers който е 6-и на втора редица.

Докато Гарсия записваше най-доброто си време за уикенда, Фоджа направи още една бърза обиколка, за да затвърди позицията си в горната част на класирането.

До Гарсия се нареди на 3-а редица Изан Гевара (Gaviota GASGAS Aspar),  който изпревари само с 2 хилядни – 0,403 сек. срещу 0,405 сек. за Рикардо Роси (SIC58 Squadra Corse). 10-и стана Ончу, който не можа да спринтира в последната част на сесията и остана на 0,425 сек. от Фоджа.